До 31 май украинските бежанци трябва да бъдат преместени от

...
До 31 май украинските бежанци трябва да бъдат преместени от
Коментари Харесай

Украинските бежанци ще се местят във ведомствени бази


До 31 май украинските бежанци би трябвало да бъдат преместени от хотелите в държавни и общински бази. Извозването ще бъде с влакове. Това стана ясно на брифинг на Оперативната координационна група към държавното управление.

До края на тази седмица ще проработи цифрова платформа, която ще събира данни за това какъв брой от украинските бежанци в България желаят да останат в страната ни и след 31 май. Екипи от анкетьори ще обикалят хотелите. След това ще стартира и самото пренасяне с вагони за бежанци. Това е последната информация от координационния щаб. По-рано денем хотелиери, само че и доста бежанци, настанени по Черноморието, желаеха изясненост какво ще се случи след края на месеца.

В Слънчев бряг срещаме фамилията на Дмитрий Грабчев от Николаев. В незнание е по какъв начин ще продължи живота им с 20-годишен наследник неработоспособен. „ Имам няколко медицински дипломи, едната е за теляк, бих могъл да работя това тук. Ако програмата свърши на 31 май, ще би трябвало да се върнем в Украйна”, споделя той.

„ А къде да се върнем? Нямаме къде! Даже не знаем дали с него бихме могли да се придвижим някъде”, споделя брачната половинка му.

Хиляди украинци са се обединили във вайбър група за търсене на помощ.

„ Всеки ден ми пишат пенсионери, инвалиди, хора, които не могат да се грижат за себе си и доста се опасяват, тъй като на 31 ще останат на улицата. Не знаем какво ни чака, всеки ден звъним на горещата линия”, разяснява Лилия от Харков.

Липсата на информация и предвидимост основава безпорядък, настояват хотелиери в Слънчев бряг. „ Ние не знам, в случай че пристигна 31 май и на 1 юни ги изкараме, ще има ли рейс да ги вземе”, споделя Радостин Дачев.

„ Правим страшни комбинации - две майки с четири деца в по една стая, едната да работи преди обед, другата - следобяд, с цел да може да гледа на другата децата. Трябват ни служащи, само че по какъв начин да издържаш и детето, и бабата, и всички”, пита хотелиерът Венелин Ташев.

Правителството е изрично: бежанците напущат хотелите. Най-напред ще бъдат преместени възрастните и болните, след тях – майките с дребни деца./ БТВ
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР