До 31 март хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни

...
До 31 март хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни
Коментари Харесай

Бонус: Още 2 месеца по-ниски здравни осигуровки ще плащат безработните у нас

До 31 март хората, които сами внасят наложителните си здравноосигурителни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се обезпечават от страната и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за обществено обезпечаване, ще продължат да заплащат по 26,00 лв., припомня Национална агенция за приходите.

Това е един от дребното позитивни резултати на неналичието на бюджет в първите три месеца на годината. Така вместо от януари, минималната заплата, а с нея и минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се, ще се усилят от 1 април. Промяната е от 650 на 710 лева

Според Закона за здравното обезпечаване, неосигурените на друго съображение се обезпечават върху приход, не по-малък от половината от минималния месечен приход за самоосигуряващите се лица. Така здравноосигурителната вноска за тях се пресмята в размер на 8% върху не по-малко от 325 лева и не повече от 3000 лева месечно.

Здравноосигурителните права на жителите, които се обезпечават за своя сметка, се прекъсват, в случай че не са импортирани повече от три дължими месечни вноски за интервал от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предшестващ месеца на оказаната здравна помощ. Прекъснатите здравноосигурителни права на жителите се възвръщат, при изискване, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възвръщат от датата на възнаграждение на всички дължими здравноосигурителни вноски за този интервал.

В същата догадка постоянно са и студентите първокурсници, които имат няколко месеца без обезпечаване сред завършването на учебно заведение и започването на университет, където ги обезпечава страната.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят. Здравноосигурителната вноска за месец януари 2022 година би трябвало да се внесе най-късно до 25 февруари 2022 година

Всички, за които поражда обвързване сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в Национална агенция за приходите декларация Образец 7. Тя се подава електронно с личен идентификационен код /ПИК/ на Национална агенция за приходите или КЕП, посредством портала за електронни услуги или в офиса на приходната организация по непрекъснат адрес, в период до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който е зародило задължението. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лв..

Гражданите могат да създадат информация за здравноосигурителния си статус, както и да ревизират интервалите без данни за здравно обезпечаване, посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите, която е със свободен достъп в Портала на Национална агенция за приходите. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да създадат и на телефон: 0700 18 700 (на цена, според цената на съответния оператор). Услугата е автоматизирана и изисква единствено въвеждане на ЕГН посредством клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени наложителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа дневно.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР