До 30 години затвор при особено тежки случаи на убийство

...
До 30 години затвор при особено тежки случаи на убийство
Коментари Харесай

До 30 години затвор за особено тежки случаи на убийство на пътя

До 30 години затвор при изключително тежки случаи на ликвидиране на пътя планува законопроект за изменение на Наказателния кодекс, импортиран в петък в Народното събрание от осем народни представители от Обединени патриоти.
"Трябва да бъдат признати съответни ограничения, с които да се реализира предпазен резултат за ограничение на действията, при които заради рисково ръководство на МПС под въздействието на алкохол, водачи блъскат хора по пешеходните пътеки, предизвикват гибел и не оказват следваща помощ на потърпевшите от случая ", написа в претекстовете към законопроекта.
Вносителите оферират актуалното наказване отнемане от независимост да бъде повишено, като вместо досегашните от три до петнадесет години се плануват от пет до двадесет години в случаи, че действието е осъществено в пияно положение, след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози, от него е настъпила телесна щета или гибел на повече от едно лице, деецът е избягал от местопроизшествието или е управлявал без да има нужната дееспособност, както и в случай че е станало на пешеходна пътека. Патриотите оферират още в изключително тежки случаи наказването лишаването от независимост "от пет до двадесет години " да стане "от 10 до тридесет години ".
"При индивидуализацията на наказването следва да се преценяват събитията, които дефинират съответната тежест на осъщественото закононарушение и характеризират личността на дееца. Те обуславят по-голямата или по-малка степен на социална заплаха на осъщественото и надлежно потребността от повече или по-малко интензивно наказателно влияние, с оглед задачите на специфичната и генералната предварителни защити ", считат още вносителите.
Настоящата законова наредба на наказванията при ликвидиране на пътя не е ефикасна и съответна, тъй като вследствие на него причинители на сходни закононарушения са с най-леките ограничения за неотклонение, а присъдите най-често са условни или понижени. Едновременно с това жертвите и смъртните случаи се усилват. Предложението за промени в Наказателен кодекс беше инициирано като митинг и подписка преди време от родственици и другари на жертви на пътя, след поредност от случаи на породена гибел на велосипедисти и пешеходци от пияни и дрогирани водачи на транспортни средства. Инициативата получи поддръжка на локалната власт и на публични организации. В претекстовете на законопроекта се напомня случая с прегазения в гр. Приморско колоездач Евелин Дуков, който изгуби по безразсъден метод животът си на 33 години, откакто лидер с 2,7 промила алкохол в кръвта, движил се е с 94 километра в час, близо двойно повече от разрешеното, го прегази и избяга от произшествието.
Преди няколко дни състав на Окръжен съд-Бургас с ръководител арбитър Ангел Гагашев постанови присъда от 17 години отнемане от независимост за причинителя. Присъдата е казус и оставя въпроса дали ще бъде доказана на втора инстанция.
Според вносителите на препоръчаните промени, задачата на плана е да се инициира спор за възобновяване на справедливостта при транспортните закононарушения, за наказванията, за съкратеното правосъдно разследване и други въпроси, които все още не са точно решени в законодателството.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР