До 30 април се удължава извънредната епидемична обстановка у нас.

...
До 30 април се удължава извънредната епидемична обстановка у нас.
Коментари Харесай

Удължават до 30 април извънредната епидемична обстановка

До 30 април се удължава изключителната епидемиологична конюнктура у нас. Затворените поради ограниченията у нас заведения ще отворят на 1 март.
Това стана ясно по време на днешното изключително съвещание в Министерския съвет и последвалата след него среща сред здравните управляващи и ресторантьорите.

Два разновидността стояха на масата. Единият е браншът да проработи още веднъж още при започване на месец февруари, само че с вечерен час и потенциал от 50%. Ако има утежняване на епидемиологичната конюнктура у нас обаче и надлежно растеж на доказаните случаи на COVID-19, заведенията още веднъж ще преустановят активност.

Другият вид е секторът да отвори на 1 март, а до тогава да се поддържат със средства, отпуснати с нотификация.

“По-голямата част от въпросите за решение обаче са по-скоро стопански и не са за диалог с министъра на опазването на здравето. Ние се разбрахме, че ще имаме неговата поддръжка по отношение на една идна среща с икономическия екип на премиера и самия него”, показаха пред публицисти представители на сектора.

Здравният министър се е заел до края на месец януари да бъдат изплатени всички помощи и обезщетения за всяко едно заведение в страната.

“Ние най-вече настоявахме не по кое време да отваря и по кое време да затваря, това не е наша работа. Ние желаеме да ни компенсират както ги компенсират в Европа и да имаме предвидимост. Той сподели, че ще съдейства”, допълниха от бранша.

Новината за отварянето на заведенията от 1 март идва след поръчката на сектора за народен митинг. По-рано предходната седмица бе отправено и предизвестие, че секторът ще проработи, макар възбраните.

“Понеже се появиха спекулации кое е приоритет и кое не е – всичко ни е приоритет. Всяко дружество ни е приоритет, всеки ангажиран ни е приоритет. И в случай че някъде се постановат ограничавания, това е не тъй като имаме снизходително отношение към който и да е било бранш. Това е само в тази ситуация, когато работата на един влиза в спор със опазването на здравето и основава опасности за здравето и живота “, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Думите на Дончев идват след изявлението на здравния министър проф. Костадин Ангелов, който съобщи, че сега заведенията не са приоритет. Последав реакция в обществените мрежи и изострен коментар от страна на рапъра Христо Петров, прочут като Ицо Хазарта.

Правителството регистрира близо 2 милиарда лв., които са били отпуснати като помощ за бизнеса и запазването на работни места в България от началото на пандемията. Според данните на Министерството на труда и обществената политика разплатените по ограниченията средства възлизат на към 1 милиард лв., а с тях са били непокътнати 300 хиляди работни места.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР