До 30 000 лв. могат да достигнат санкциите при първа

...
До 30 000 лв. могат да достигнат санкциите при първа
Коментари Харесай

До 50 000 лв. стигат глобите за нелоялни търговски практики

До 30 000 лева могат да доближат глобите при първа демонстрация на нелоялна комерсиална процедура, а при втора – до 50 000 лева Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по отношение на провеждането на акцията „ Черен петък “.

„ Нелоялните търговски практики са случаите, в които или искрено клиентът е бил излъган с погрешна информация, или пък му е спестена значима такава, която би имала значително значение за неговия избор. Едно от най-тежките нарушавания е това в потребителската отбрана. При в началото нарушаване глобите могат да доближат до 30 000 лева, а в случай че същият търговец в разстояние на една година извърши същото нарушаване, за повторност – до 50 000 лева “, изясни Маргаритов пред " Фокус ".

По думите му в последно време доста бурно се развива в България извършването на покупки по Интернет. „ Нека потребителите да бъдат изключително деликатни, когато попадат на уебсайт, от който досега не са пазарували и там са оповестени огромни понижения. Да вършат и съпоставки със сходни предложения от разнообразни търговци, с цел да могат оптимално обективно и осведомено да създадат своя избор “, предложи ръководителят на КЗП и посочи, че хората могат да им алармират, в случай че станат жертва на нелоялна комерсиална процедура по време на „ Черния петък “ на денонощния им телефон 0700 111 22.

„ Също по този начин имаме добре основана електронна форма за подаване на тъжба и сигнал. Тя е напълно елементарно налична на нашия уебсайт www.kzp.bg. Комисията разполага с териториални бюра във всички регионални центрове в страната, тъй че потребителите могат и на място в часовете сред 9.00 и 17.30 часа да ни посетят и да получат съвещания, както и да подадат тъжба “, сподели още Димитър Маргаритов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР