До 30 000 евро безвъзмездно финансиране могат да получат проекти

...
До 30 000 евро безвъзмездно финансиране могат да получат проекти
Коментари Харесай

Студентски проекти ще се борят за 30 000 евро финансиране

До 30 000 евро безплатно финансиране могат да получат планове по действителни бизнес проблеми, създадени от студенти от три висши образователни заведения във Варна. Това е допустимо с помощта на новаторската просветителна самодейност GEN-I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ, чието пилотно издание започва публично в морския град. Целта на програмата е за първи път у нас студенти от разнообразни специалности с разнороден профил, ползи и познания да бъдат обединени в мултидисциплинарни екипи, които ще работят по действителни задания под менторството на опитни експерти от света на бизнеса. Зад прогресивния план застават дружно основателите от Schwarz IT България, част групата от сдружения Schwarz, в партньорство с Икономически университет – Варна, Технически университет – Варна и ВВМУ " Н. Й. Вапцаров ".

Кандидатстването за пилотното издание на програмата е отворено онлайн до 16 октомври. В нея ще могат да се включат 25 студенти от разнообразни специалности и всички курсове в трите висши образователни заведения във Варна. Одобрените претенденти ще бъдат оповестени на 21 октомври. Те ще бъдат групирани в пет тима с присъединяване на учащи се в разнообразни дисциплини. В рамките на есенния учебен срок участниците ще преминат през три обучителни модула и ще работят по пет действителни бизнес проблема дружно с ментори-практици със сериозен опит в региона на търговията, IT технологиите, предприемачеството и стартъп екосистемите. В процеса студентите ще се научат да употребяват разнообразни новаторски принадлежности от методологията Дизайн мислене. В края на 3-месечната стратегия, на 20 януари всеки тим ще показа своя план пред жури, а най-добре представилият се ще получи премия от 10 000 лв..

" Освен еднократната премия за спечелилите, като основатели на програмата ние имаме подготвеност да предоставим безплатно финансиране в границите на 30 000 евро, в случай че забележим капацитет в един или повече от създадените студентски планове. Така в случай че участниците в GEN I програмата имат предпочитание и интерес могат да продължат работата си по тях и да ги трансфорат в действителни бизнес инициативи. Нещо повече, като последваща стъпка ние можем да отворим вратата за включването им в интернационалната самодейност на нашата компания за развиването на стартъпи, което им дава доста сериозен небосвод. “, разгласи Михаил Петров,  основен изпълнителен шеф на Schwarz IT България по време на формалното показване на програмата във Варна.

Официалният старт на новаторската просветителна самодейност бе даден с меморандум за съдействие сред основателите и трите партньорски просветителни институции във Варна. Той бе подписан от проф. доктор Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет – Варна, проф. доктор Драгомир Пламенов, ректор на Технически университет – Варна, капитан I сан проф. доктор Недко Димитров, декан на Навигационния факултет на  ВВМУ " Н. Й. Вапцаров “ - Варна, Михаил Петров,  основен изпълнителен шеф на Schwarz IT България. На национално равнище GEN I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ се организира под патронажа на Министерство на електронното ръководство, а патрон на пилотното издание във Варна е кметът на Община Варна Благомир Коцев.

В формалното показване пред студентите от трите висши образователни заведения се включиха и вдъхновяващи лектори – посланици на GEN I концепцията. Сред тях са Милена Стойчева, заемала длъжността Министър на нововъведенията и развиването при последното постоянно държавно управление и мотор на редица стратегии за развиването на младите експерти у нас, Георги Ненов, обществен бизнесмен, основател и водещ на подкаста “Свръхчовекът ", с над 400 епизода зад тила си, повече от 1,6 млн. слушания в аудиоплатформите и над 1,7 млн. гледания в YouTube и арх. Дора Иванова, създател и шеф на фондация “Проект Бузлуджа ".

Безвъзмездното финансиране за студентските планове, създадени в границите на GEN I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ се обезпечава от Schwarz IT България взаимно с Kaufland и Lidl, част от групата от сдружения Schwarz. Двете ритейл вериги ще вземат участие и в слагането на действителните бизнес проблеми, по които ще работят мултидисциплинарните студентски екипи. След пилотното издание във Варна самодейността ще стъпи и в други академични градове в страната.

Всички сполучливо минали през пилотното издание на GEN-I: ГЕНЕРАЦИЯ ИНОВАЦИЯ ще придобият документ от програмата за усвоени умения и познания по методологията Дизайн мислене. За интервала на програмата участниците ще получат самостоятелни стипендии на стойност 450 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР