До 3 % ще нараснат вредните емисии, ако се приемат

...
До 3 % ще нараснат вредните емисии, ако се приемат
Коментари Харесай

С 3% ще се увеличават вредните емисии, ако камионите се връщат до базите си

До 3 % ще набъбнат нездравословните излъчвания, в случай че се одобряват празните курсове за прибиране на товарните камиони в страната по определяне на всеки 4 седмици. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков в Брюксел по време на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз, формат Транспорт.

По думите на министъра превозът е основен бранш за българската стопанска система. Броят на записаните тежкотоварни камиони е 25 800. Средната им възраст е 3 години. " Представете си тези транспортни средства да пресичат Европа и да изминават на вятъра над 2000 километра, заради предпочитание за налагане на правила, които са непропорционални и дискриминиращи за периферните страни членки ", сподели пред сътрудниците си министър Желязков.

" Директният резултат на сходна наредба е географско ограничение на даването на този тип транспортна услуга в Европейски Съюз. Време е да оставим настрани идеологичните полемики и да помислим за реален метод по Пакета Мобилност I, който няма да има негативни и нездравословни последствия за вярното действие на единния вътрешен пазар и за националните стопански системи на страните членки ", добави Росен Желязков.

В Брюксел министър Желязков имаше двустранни срещи с министрите на Естония, Люксембург, Белгия, Холандия, Ирландия, Португалия и Словения, по време на които беше затвърдена позицията на България по Пакета Мобилност I.

Припомняме, през септември транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за договаряния по пакет " Мобилност " със Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия, откакто седмица по-рано отхвърли предлагането пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията.

На 4 април 2019 година в Европарламента бяха утвърдени и трите промени в пакета " Мобилност ", на които се опълчват българските евродепутати и превозвачи.

Пакетът " Мобилност " влезе в дневния ред на пленарната сесия на Екологичен потенциал на 27 март 2019 година по предложение на ръководителя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат.

На гласуването на 25 март за дневния ред за постоянната сесия трима български евродепутати не участваха. Оказа се, че тъкмо толкоз трябваха, с цел да падне предлагането, което в последна сметка беше признато с 156 гласа " за " против 154 - " срещу ".

На 27 март текстовете бяха върнати в транспортната комисия.

Въпреки това български превозвачи проведоха 2 митинга - в Страсбург и в София.

На съвещанието на транспортна комисия бяха гласувани 1 224 оферти за промени, от които 1 126 не престават за гласоподаване в пленарна зала. Между тях са и импортираните от българските евродепутати оферти.

На 3 април стана ясно, че евродепутатите са отхвърлили и предлагането на българските си сътрудници пакетът " Мобилност " да бъде свален от дневния ред за днешното съвещание.

На 4 април европарламентът утвърди и трите промени в пакета " Мобилност ", на които се опълчват българските евродепутати и превозвачи.

След това транспортният министър изрази терзанието си от използването на текстовете от пакета.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също уточни, че борбата за пакета " Макрон " ще влезе в идващия Екологичен потенциал. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР