До 3 години затвор скоро ще заплашват всеки, който твърди,

...
До 3 години затвор скоро ще заплашват всеки, който твърди,
Коментари Харесай

Скандал: Полша прие исторически закон, Израел е бесен от акта

До 3 години затвор скоро ще заплашват всеки, който твърди, че Полша има избрана виновност за случилото се по време на Холокоста. Това е записано в нов закон, който към този момент беше признат в долната камара на Народното събрание на страната и който провокира гнева на Израел, пишат медии в еврейската страна, оповестява bTV.

„ Бихме желали да обърнем внимание, че задачата на закона е да предотврати лъжите и лъжливите обвинявания против полския народ и страната, както непосредствено се показва в законопроекта. Затова, в случай че критиците на плана надигат глас, загрижени само по отношение на истината за Холокоста, то законопроектът не е в прорез с упованията им. Издирването и документирането на истината, също както преследването и осъждането на лъжата, са дейности, ориентирани към една и съща цел”, се акцентира в изказване на президентската канцелария във Варшава.

Сайтът на телевизия „ Ай 24 Нюз” напомня, че точно в Полша са били построени някои от главните нацистки концлагери, измежду които – „ Аушвиц”, „ Треблинка” и „ Собибор”. Преди войната еврейската общественост в страната е била най-голямата в Европа и има хиляди документирани случаи на изменничества по отношение на евреи, както и за съучастничество на локални хора при избиването им, написа онлайн изданието.Въпреки това президентът Анджей Дуда разгласи, че дружно с екипа си ще направи обширен разбор на законопроекта, преди да го подпише.

Посланикът на Израел в Полша Анна Азари разяснява пред организация ПАП, че новият закон може да докара до правосъдни каузи против претърпели Холокоста хора, които са свидетелствали за присъединяване на поляци във военни закононарушения. Премиерът Бенямин Нетаняху назова законопроекта „ абсурден”: „ Историята не би трябвало да бъде променяна и Холокоста не би трябвало да се отрича”.

В Тел Авив бяха неприятно сюрпризирани от приемането на текстовете точно на Международния ден за удостояване на жертвите на Холокоста. Полският дипломат в Израел беше привикан за пояснение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР