До 29 февруари е удължен срокът за кандидатстване за енергийно

...
До 29 февруари е удължен срокът за кандидатстване за енергийно
Коментари Харесай

Срокът за кандидатстване за саниране на жилищни сгради е удължен до 29 февруари

До 29 февруари е продължен срокът за кандидатстване за енергийно възобновяване на жилищни здания по Етап II на Плана за възобновяване и резистентност. Това оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Документите по процедурата за кандидатстване остават същите като за Етап I. Новите периоди плануват сдруженията на притежателите да подадат нужните документи в общините до 10 февруари 2024 година Към главния пакет документи би трябвало да се приложи в допълнение решение на общото заседание на етажната благосъстоятелност, че съсобствениците са съгласни да обезпечат 20% съфинансиране за осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост.

До края на работния ден на 29.02.2024 година общините следва да подадат окомплектованите документи за всяка постройка в ИСУН.

Предстои до 01.02.2024 година локалните управляващи да разгласят графика за подаване на заявките към тях – както на интернет страницата на общината/района, по този начин и в най-малко една локална медия.

Удължаването на периода за подаване на планове дава опция на жителите, които са останали в аварийния лист с оферти по Етап I, да аплайват във втория стадий на процедурата. В този случай те имат преимуществото, че документите им към този момент са обсъждани и вероятно откритите пропуски в тях са отстранени. Съсобственици в блокове, които до момента не са декларирали предпочитание за присъединяване в програмата, също могат да го създадат.

Със средствата от Националния проект за възобновяване и резистентност в Етап II ще се финансират до 80% от вложенията за осъществяване на предписаните действия при осъществяване на енергийните обследвания. Останалите 20% от общия размер на средства би трябвало да бъдат обезпечени от съсобствениците, за което те би трябвало да са взели решение на извършено от тях общо заседание.

Размерът на средствата от Националния проект за възобновяване и резистентност за Етап II е над 282 млн. лева, а упованията са с тях да бъдат санирани към 250 блока.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР