До 28 февруари всеки работодател трябва да декларира пред НАП

...
До 28 февруари всеки работодател трябва да декларира пред НАП
Коментари Харесай

НАП вече ще знае всички пари, които получаваме

До 28 февруари всеки шеф би трябвало да заявява пред Национална агенция за приходите освен какви облагаеми приходи е изплатил на своите чиновници през миналата 2022 година, само че и приходите, които са освободени от налог. Досега компаниите не бяха задължени да подават в специфична информация до Национална агенция за приходите необлагаемите приходи на своите чиновници, написа „ Сега “.
 
Данъчните са изпратили тези дни мейли на 500 000 компании, с цел да ги осведомят за новата информация, която би трябвало да подадат до края на февруари. В счетоводните конгреси е цялостно с мнения за неизясненост кои необлагаеми приходи, изплатени през предходната година, би трябвало да заявяват в този момент със задна дата и за кои законовата смяна ще важи от 1 януари 2023 година, т.е. ще се заявяват при започване на 2024 година
 
Месец преди крайната дата Национална агенция за приходите изпрати уточнения. Сред необлагаемите приходи, които би трябвало да бъдат посочени в справката са: предоставените на чиновниците ваучери за храна до 200 лева месечно, които са освободени от облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените компенсации за първите три дни от болничния, еднократните помощи в размер до 2400 лева за раждане или осиновяване на дете, подписване на цивилен брак, които дават като подарък някои работодатели. Трябва да се заявяват също по този начин разнообразни типове компенсации, които се изплащат от работодателя, като да вземем за пример при пенсиониране, при увреждане здравето на служителя, при пренасяне на служащ в друго обитаемо място, при преустановяване на правното отношение заради болест.

Какви данъчни облекчения можем да употребяваме

Оказва се, че доста компании към този момент са си подали по остарелия ред справките за удържаните през годината налог и осигуровки, както и за резултатите от годишното преизчисляване на приходите от трудови правни отношения от главния шеф. Сега те отначало би трябвало да попълнят въпросната информация съгласно новите условия за спомагателни данни. Отделно работодателите би трябвало да създадат и спомагателен разход за пренастройване на софтуера " Труд и работна заплата ". Ако обновяването на софтуера се забави, има заплаха счетоводните отдели да не съумеят в точния момент да предадат новата информация.
 istock istock
Отпадна задължението да се рапортува за всеки чиновник какви суми е получавал през годината като дневни и квартирни за командировка. Отпадна и задължението образователни заведения да регистрират какви стипендии са изплащали.
 
Не бяха чути обаче настояванията на бизнеса Национална агенция за приходите сама да си събира по административен път и от базата си данни информацията какви  приходи, освободени от налог, получават данъкоплатците.
 
По мнението на счетоводители, в новата информация, която компаниите би трябвало да подадат до края на февруари, максимален проблем ще сътвори описването на ваучерите за храна. За огромните предприятия това е голяма ангария - да се даде отчетност всеки служащ и чиновник какъв брой ваучера е получил през миналата 2022 година
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР