До 27 септември 2023г. заинтересованите страни могат да кандидатстват с

...
До 27 септември 2023г. заинтересованите страни могат да кандидатстват с
Коментари Харесай

86, 7 млн.лв. за финансиране на проекти за развитие на дуалната система на обучение в професионалното образование

До 27 септември 2023г. заинтригуваните страни могат да аплайват с концепции за Интегрирани териториални вложения

Над 86 млн. лева лева. са обезпечени за финансиране на планове за развиване на дуалната система на образование в професионалното обучение и подготвени, в границите на Програма „ Образование “. Проектите ще се извършват по инструмента Интегрирани териториални вложения. По Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година за здравна, обществена и просветителна инфраструктура са планувани още 132,2 млн.евро по приоритет 1 „ Интегрирано градско развиване “ и 355,7 млн.евро по приоритет 2 „ Интегрирано териториално развиване на районите “.

До 27 септември тази година всички заинтригувани страни могат да подават концепции за реализирането на интегрирани планове, включващи ограничения в региона на просветителната система – включително рационализация на просветителна инфраструктура, образования, стажове и други.

Практически насоки за кандидатстването и подробна информация на заинтригуваните страни дадоха на осведомителна среща през днешния ден представители на Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на образованието и науката и Изпълнителна организация „ Програма за обучение “.

В момента, по отворената процедура за кандидатстване с концепции за Интегрирани териториални вложения, претендентите не е належащо да показват подробни планове, а единствено своите идейни концепции и планове, като следва да попълнят формуляр за това в електронната система ИСУН.

Могат да се показват два типа концепции: комбинирани и некомбинирани. Комбинираните, които са взаимни планови хрумвания на разнообразни сътрудници, с разнообразни териториални обхвати и ограничения от разнообразни стратегии ще получат право да бъдат съответни бенефициенти по съответните стратегии и да получат покана да подадат планови оферти за финансиране. Некомбинираните концепции са от един претендент по една стратегия и няма да получат опция да бъдат съответни бенефициенти.

По Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година финансова поддръжка е планувана за действия, свързани с създаване или възстановяване на просветителна инфраструктура, включително обзавеждане, ремонт, съоръжение и други. Обектите на финансиране могат да бъдат детски градини и ясли, учебни заведения, както и висши образователни заведения.

По стратегия „ Образование “ ще се финансират с европейски средства спомагателна професионална подготовка на възпитаници, образования на учители и наставници от предприятия в учебни заведения, стажуване на гимназисти, както и ограмотяване на възрастни, реинтеграция в просветителната система, ориентиране към професионално дуално образование и други. Допустимите претенденти са професионални гимназии и учебни заведения с паралелки за професионална подготовка, включително и частни учебни заведения. Партньори могат да бъдат Регионалните ръководства по обучение, а като асоциирани сътрудници могат да се включат и работодатели. Концепциите на учебните заведения могат да бъдат част и от интегрирани концепции на общините. Допустимите разноски по съответно планово предложение са сред 250 и 750 хиляди лева

Във всички 28 Областни осведомителни центрове в страната са основани звена за медиация и за обществени съвещания. Тяхната задача е да подкрепят с информация заинтригуваните страни, както и да спомагат в процеса на подготовка на концепциите, като да вземем за пример за намиране на евентуални сътрудници, за спомагателна информация за допустимост на дейностите, метод на кандидатстване и други. Звената разполагат с база данни с претенденти и заинтригувани страни на локално и регионално равнище.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР