До 26 април 2022 г. са регистрирани общо 190 случая

...
До 26 април 2022 г. са регистрирани общо 190 случая
Коментари Харесай

Професор Александрова: Ваксините срещу Ковид-19 нямат никакво отношение към мистериозния хепатит при деца

До 26 април 2022 година са регистрирани общо 190 случая в разнообразни страни на света

"Ваксините против Ковид-19 нямат никакво отношение към "мистериозния " хепатит при деца, само че през последните дни новината за случаи на тежък хепатит с незнаен генезис при деца обиколи света и прикова вниманието на медии, родители и здравни управляващи. Тя пристигна от отчет на Британската организация за здравна сигурност и следващи известия от Световната здравна организация и от други интернационалните институции ", сподели в изявление за проф. доктор Радостина Александрова от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките.

До 26 април 2022 година са регистрирани общо 190 случая в разнообразни страни на света, измежду които Англия (111 случая, съгласно обновени данни от 29 април 2022 година те са към този момент 154), Съединени американски щати, Израел, Италия, Испания, Франция, Белгия, Дания, Нидерландия и други. Засегнатите деца са на възраст от 1 месец до 16 години, във Англия са главно под 5 години. В преобладаващата част от случаите те са се възстановили изцяло след дни или седмици, само че при 17 от тях се е наложила чернодробна трансплантация, регистриран е минимум един смъртен случай. Първите няколко случая са разказани в Атланта, Съединени американски щати, през октомври 2021 година, а при започване на 2022 година в Шотландия е видян растеж на подобен необикновен хепатит, което незабавно задейства системата на опазването на здравето, изясни проф. Александрова.

Кое е необикновеното?

Хепатитът е инфектиране на черния дроб, чиито причинители са разнообразни - най-често вируси (Хепатит А вирус - HAV; HBV, HCV, HDV и НЕV), само че и токсични съединения (включително някои лекарства), корист с алкохол, автоимунни реакции и други. При засегнатите деца не се открива нито един от предизвикващите хепатитвируси. Освен това тежък хепатит се следи извънредно рядко в тази възрастова група, разясни вирусологът.

Какво стои в основата на този "мистериозен " хепатит?

Все още няма безапелационен отговор на този въпрос. Според експертите от Агенцията за здравна сигурност във Англия и тези в Съединени американски щати най-вероятният обвинен е аденовирус вид 41, сподели проф. Радостина Александрова.

Тя изясни, че са познати най-малко 50 вида аденовируси, които инфектират индивида, водейки главно до болести на дихателната система - най-много настинки, само че от време на време и пневмонии, някои от тях провокират стомашно-чревни проблеми и конюнктивити. Аденовирусите се срещат доста постоянно при подрастващите и всяко дете минава най-малко през една зараза с тях преди да навърши 10 години. Клиничната картина на аденовирус вид 41 се свързва с гадене, повръщане и диария. Вирусът провокира доста рядко хепатит и то единствено при човеци, чиято имунна система не действа пълноценно (имунокомпрометирани индивиди). Именно той е открит в 75 % от пробите (40 от 53 изследвани) от 111-те доказани случая във Англия.

Какво би предиздвикало аденовирус вид 41 да излезе от нормалния си профил на държание и да провокира хепатит при другояче здрави деца - за нито едно от тях няма данни да е имунокомпрометирано. И в действителност ли той е виновникът?

Това, че аденовирус вид 41 се намира в децата с хепатит, още не значи, че той е провокирал развиването на заболяването. Нужни са още изследвания. Науката и медицината се основават на доказателства и експертите изследват всички вероятни сюжети, сподели проф. Александрова.

Един от тях е отключването на автоимунен хепатит. Тази догадка обаче наподобява малко евентуална, защото той се среща извънредно рядко и мъчно би довел до (дори и малки) огнища, посочи вирусологът.

Няма по какъв начин да не се запитаме и за възможната роля на SARS-CoV-2 - пандемията продължава и всеки неочакван щрих в картината на опазването на здравето ни насочва към него. Още повече, че част от децата са били инфектирани с този ковид. Вече знаем, че SARS-CoV-2 може да докара до хепатит, само че това се случва рядко (честотата е по-ниска даже от тази на автоимунния хепатит) и то при възрастни хора с тежък COVID-19. Тогава?

Учените позволяват присъединяване на някакъв фактор, който способства за развиването на хепатита (например токсин, лекарство или друго влияние на околната среда) и не стопират да търсят това незнайно Х, което сплотява всички наранени деца. Не се подценява нито една опция, в това число взаимно деяние на два вируса (аденовирус и SARS-CoV-2 или друга комбинация), поява на нови разновидности (на аденовирус и/или SARS-CoV-2) или даже на напълно нов вирус. Във Англия беше обявено за засилена циркулация на аденовируси в "компанията " на SARS-CoV-2, акцентира вирусологът.

Все още не е ясно и за какво този хепатит се среща единствено при деца. Едно от догатките е, че продължителното затваряне по отношение на противоепидемичните ограничения е лимитирало естествения контакт на подрастващите с обкръжаващите ни патогени, което се е отразило на готовността на имунната им система да се оправя с тях.

"Това, което знаем сигурно е, че имунизациите против Ковид-19 нямат никакво отношение към "мистериозния " хепатит. Децата не са имунизирани, а за тези под 5 години даже не разполагаме с позволена за приложимост ваксина.

И най-после – съветът на лекарите за понижаване на риска от развиване на хепатит (които ще ни оказват помощ и за предотвратяване от куп други болести) се свежда до две елементарни и лесноизпълними стъпки: чисти ръце и така наречен хигиена на кашлицата ", изясни проф. Радостина Александрова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР