До 25 юни актуализацията трябва да мине на второ четене

...
До 25 юни актуализацията трябва да мине на второ четене
Коментари Харесай

Увеличението на пенсиите от юли може да се забави

До 25 юни актуализацията би трябвало да мине на второ четене и да бъде обнародвана в Държавен вестник, с цел да получат пенсионерите нарастването от 1 юли . Това демонстрират сметките на законодателите и специалистите.

Това се постанова, с цел да изготви Национален осигурителен институт ведомостите и да провежда работата и софтуера си.

Народни представители от разнообразни парламентарни групи от опозицията и ръководещите са скептични, че властта ще се вмести в този период. Все отново експерти успокояват, че даже и при закъснение има разновидности и пенсионерите ще си получат увеличените пенсии.

Единият вид е да получат нарастването по-късно през юли , другият вид е с пенсията през август . Рискът е обаче при хората да настане комплициране какво е нарастването и какъв е действителният растеж на порасналата пенсия. Министърът увери в бюджетната комисия, че

Пред News.bg някогашният обществен министър Деница Сачева изясни, че е съвсем невероятно от 1 юли да се получи нарастването на пенсиите. Няма по какъв начин да се работи авансово, тъй като не се знае в последна сметка какво ще одобряват народните представители, посочи тя. Все още бюджетът не е при народните представители.
 Национален осигурителен институт утвърди актуализацията на пенсиите
Национален осигурителен институт утвърди актуализацията на пенсиите

Разходите на ДОО се усилват с близо 1,5 милиарда лв.

Сачева изясни, че идващият вторник ще се организира съвещание на НСТС и едвам по-късно - евентуално в сряда, Народно събрание ще получи предлагането на властта за актуализация на бюджета на НЗОК, ДОО и държавния бюджет. Едва по-късно те влизат за разглеждане в комисии и пленарна зала. Предполагам, ръководещите ще окажат мощен напън всичко да се случва доста бързо, само че това е несериозно, тъй като в тази ситуация приказваме за доста съществени финансови запаси, които би трябвало да бъдат отделени в пенсионната система , разясни Деница Сачева. Няма по какъв начин да допуснем да приемем бюджета на коляно, добави националният представител от ГЕРБ.

Все отново тя сподели, че опозицията няма да спъва с процедурни хватки актуализацията. Не е реалистично бюджетите да бъдат признати до края на месец юни и от там нататък, в случай че се одобряват до края на месец юни, по-скоро нарастването пенсионерите ще могат да го видят едвам през август , тъй като Национален осигурителен институт няма по какъв начин толкоз бързо да направи тези преизчисления, акцентира още Деница Сачева.

Че нарастването на пенсиите може да стигне до пенсионерите със забавяне, се притеснява и националният представител от Движение за права и свободи Хасан Адемов. Има такава заплаха, в случай че бюджетната процедура не завърши до 25 юни, изясни той. До тази дата бюджетът на страната, ремонтираните бюджети на ДОО и НЗОК би трябвало да бъдат обнародвани в Държавен вестник. Ако Народното събрание не се вмести в този период, Адемов изясни, че нарастването може да бъде добавено по-късно през юли или да е в сметките на пенсионерите през август.
 Увеличават тавана на пенсиите на две стъпки до 3400 лева
Увеличават тавана на пенсиите на две стъпки до 3400 лева

Първото покачване ще е от юли – на 2000 лева, а второто – от октомври

Той напомни, че бюджетната процедура през август е лишила на законодателите 20 дни. По думите му, в случай че това е някакъв знак, то очевидно Народното събрание няма да се оправи в точния момент за юлското нарастване на пенсиите , защото на 6 юни ще заседава НСТС по тематиката. Дори и при изключително съвещание на Министерски съвет, най-рано на 7 юни актуализацията ще е в деловодството на Народното събрание.

Хасан Адемов сподели, че ръководещите желали да ускорят процедурата, като отворят единствено член 1 на бюджета, с цел да няма полемики. Абсурдно е по време на бюджетна процедура да бъдат претупани текстовете, счита той. Очевидно е, че ще има сериозна полемика, що се отнася до пенсиите, постоянно има разгорещени полемики , сподели Хасан Адемов.

Председателят на обществената комисия в Народното събрание и депутат от Политическа партия Искрен Арабаджиев изясни, че идната седмица Министерски съвет ще внесе актуализацията в Народното събрание. Сроковете, които разписваме авансово, демонстрират, че ще се впишем в тях, акцентира той. Ако има някакво закъснение, по думите му, е допустимо през юли пенсионерите да получат второ заплащане с нарастването. В най-лошия вид ще има второ заплащане в границите на юли месец, сподели депутатът. Стремим се до 25 юни да бъде признат бюджетът , уточни Арабаджиев. Той увери, че дебатът по актуализацията няма да бъде претупан. Ще си проведем всички полемики и процедури по закон, даде обещание ръководителят на обществената комисия. Освен това ще се преглеждат единствено членовете, засягащи антикризисните ограничения , с цел да се спести софтуерно време.
 Разходите за пенсии на Национален осигурителен институт за първите четири месеца от годината са се повишили с 341,5 млн. лева
Разходите за пенсии на Национален осигурителен институт за първите четири месеца от годината са се повишили с 341,5 млн. лева

Това е растеж със 7,8% по отношение на същия интервал на 2021 г
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР