До 220 лева за кубик достигнаха дъбовите дърва за огрев

...
До 220 лева за кубик достигнаха дъбовите дърва за огрев
Коментари Харесай

В очакване на трудна зима: Паническо търсене на дърва взриви цените до 220 лева за кубик

До 220 лв. за кубик доближиха дъбовите дърва за огрев при някои търговци в Пазарджик. Ако се поръчат в този момент, може да бъдат доставени най-рано след седмица. А какви ще са цените тогава, не се знае. Или най-малко по този начин настояват притежатели на хранилища.

Проверка на “Марица “ сподели, че дъбови и букови дърва могат да се намерят и по 160-180 лв. - такива цени са посочени в разгласи в интернет. Част от продавачите оферират и доставка, като твърдят, че всичко е законно.

Факт е обаче, че нервност има, щом се е стигнало до “листи на чакащите “ в складовете. Междувременно в редакцията ни се получиха няколко позвънявания от разнообразни общини - Пазарджик, Брацигово, Панагюрище. Притеснени хора споделят, че са дали поръчки за дърва още преди месец, само че сечта била спряна и нямало доставки. Мнозина се тормозят при предстоящите рецесии с газа и тока, че в случай че ги оставят и без дърва, са обречени да мръзнат. Настояват страната да се намеси и да се спрат доставките за заводи - производители на хартия, с цел да се снабдят с гориво предпочитано семействата.

“Доста хора очевидно се връщат към отоплението на дърва поради цената “, разясниха пред кореспондент на “Марица “ чиновници на Горското стопанство, които също следят напор на границата на нервност. И там позвъняванията са всеки ден със същите въпроси итревоги.

Дългогодишни фрагменти от системата споделят наблюденията си, че всяка година през септември се стига, в случай че не до нервности, то най-малко до кавги - тогава всички се сещат да търсят гориво, а няма по какъв начин да се добият задоволително дърва единствено за един месец. На фона на това от година на година секачите понижават, а компаниите с разрешителни за рандеман са подложени на изнудване в опит да намерят хора за тежката работа в гората. По-високите разноски неизбежно се отразяват и на цената за потребителите.

Няма възбрана за сеч и тя не е серпантина, твърдят още от Горското, като допълват, че тази есен са добити доста повече дърва за огрев, само че те отново не са стигнали за всички искащи. Затова сега с приоритет се доставят обществено слабите и възрастните хора, като се работи по описи от кметовете и с тяхно подпомагане. Горските са уверени, че и тази нервност ще мине и всичко ще си застане на мястото, по тази причина не е нужно хората да се презапасяват.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР