До 2100 г. Хималаите могат да останат без леднициДве трети

...
До 2100 г. Хималаите могат да останат без леднициДве трети
Коментари Харесай

До 2100 г. Хималаите могат да останат без ледници

До 2100 година Хималаите могат да останат без ледници
Две трети от хималайските ледници, „ Третия полюс ” в света, могат да се стопят до 2100 година, в случай че световните излъчвания не бъдат понижени, предизвестиха учените в огромно ново изследване.

И даже в случай че "най-амбициозната" цел на Парижкото съглашение за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий бъде реализирана, една трета от глетчерите ще си отидат, съгласно оценката на региона Хиндукуш в Хималаите.

Ледниците в региона на Хиндукуш са от витално значение за снабдяването с вода на към 250 милиона души в планините, както и за 1,65 милиарда други в долините на извиращите от планините реки, се споделя в отчета.

Ледниците зареждат 10 от най-важните речни системи в света, в това число Ганг, Инд, Меконг и Иравади, и директно или индиректно доставят милиарди хора с храна, сила, чист въздух и приходи.

Въздействията върху хората от тяхното размразяване ще варират от утежняване на замърсяването на въздуха до по-екстремни климатични условия, до момента в който по-непълноводните преди сезона на мусоните речни потоци ще дебалансират системите за водоснабдяване на градовете и производството на храна и сила, предизвестява изследването.

Докато ледниците се свиват, стотици рискови ледникови езера могат отприщят наводнения.

Новият отчет бе оповестен от намиращия се в Катманду Международен център за интегрирано развиване на планините (ICIMOD) в Непал, една от осемте страни на фронтовата линия.

За изработването му в продължение на пет години участваха повече от 350 откриватели и специалисти, 185 организации, 210 създатели, 20 редактори и 125 външни рецензенти.

"Глобалното стопляне е на път да трансформира мразовитите, покрити с ледници планински върхове... пресичащи осем страни, до голи скали за по-малко от един век", съобщи Филипс Уестър от ICIMOD, който управлява изработването на отчета. „ Това е рецесията с климата, за която не сте чували. “

Регионът ще изисква до 4,6 милиарда $ годишно до 2030 година, с цел да се приспособява към изменението на климата, като разноските би трябвало да доближат до 7,8 милиарда $ годишно до 2050 година, сочи оценка в отчета./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР