До 2050-та година 60 % от територията на страната ще

...
До 2050-та година 60 % от територията на страната ще
Коментари Харесай

ИЗСЛЕДВАНЕ! Ще се превърне ли България в „демографска пустиня”?

До 2050-та година 60 % от територията на страната ще бъде обезлюдена

Ново проучване, направено по поръчка на фондация „ Фридрих Еберт”, предвижда тревожна статистика. То беше показано от доцент Надежда Илиева и доцент Георги Бърдаров, зам.-декан на Геолого-географския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски”.

Според изследването до 2050 година 60% от територията на страната ще се трансформира в по този начин наречената "демографска пустиня ". Причината за това е намаляващото население и концентрацията на хората в едвам 6 огромни града. Изследването сочи, че съвсем половината българи ще живеят в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Ще има и области, в които подтрудоспособното население ще бъде под 10%. Ромите ще са 22% от популацията на България.

“Под "демографска пустиня " се схваща територия, където гъстотата на популацията е по-малко от 10 души на квадратен километър. Това значи, че няма население, с което да се възпроизвежда останалото население. Тази статистика към този момент е реалност “,коментира в студиото на “Здравей, България “ Георги Бърдаров.

Той сподели още, че това е единствено прогноза, която ще се сбъдне, единствено в случай че трендовете продължат.

“За да има инвенститори, работа и развиване, на дадена територия, би трябвало да има интензивно население. Това не е единствено при нас. В целия свят тече доста интензивна миграция към огромните градове. В 21 век имаме световно разбъркване на популацията “, добави Бърдаров.

Според него е допустимо хората да се върнат в обезлюдените региони поради удобните природоклиматични условия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР