До 2050 г. сградите в Европа трябва да бъдат с

...
До 2050 г. сградите в Европа трябва да бъдат с
Коментари Харесай

Искра Михайлова: Новото предизвикателство пред Европа е реновиране на сградния фонд

До 2050 година постройките в Европа би трябвало да бъдат с минимално ползване на сила. Затова първа задача на строителния отрасъл в този момент е реновиране на сградния фонд и понижаване на енергийния разход.

Това уточни евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа“ Искра Михайлова, зам.-председателя на групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент, по време на конференцията „ Строителството като промишленост на бъдещето – нововъведения и цифровизация “, проведена от Камарата на строителите в България.

Тя заяви, че Испания към този момент е заделила 14 милиарда евро за понижаване на енергийния разход на постройките. Германия е планувала 7 милиарда до 2026 година

По думите на Михайлова сега в България витае един въпрос: „ Ще ни се размине ли зеленият пакт? Понеже в този момент има нова обстановка, има война в Украйна и може би това ще провокира някакво преразглеждане “.

„ Категорично и ясно споделям – НЕ. Напротив, визията на Европейския съюз е, че тъкмо с осъществяването на Зеления пакт ние може да реализираме енергийна самостоятелност на Обединена Европа “, посочи Михайлова. „ Ще бъде доста мъчно. Ще бъде трудно в първите една-две години. Бяхме предизвикани от експанзията на Русия още повече да забързаме нещата “, изясни евродепутатът. По думите й Европейският съюз няма да даде обратно поради компликациите.

„ Няма да се случи това. Европейският съюз продължава напред “, безапелационна е Михайлова. Тя се обърна към строителния бранш с апел: „ Нека не изоставаме, дано бъдем част от общите процеси “.

9,5% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз идва от строителната промишленост. Повече от 80% от времето си европейският жител прекарва в разнообразни здания. Сградите в Европа пък използват 40% от общото ползване на сила.

„ Затова една от вероятностите, които стоят пред строителната промишленост в Европа и България, е присъединяване в реновирането на сградния фонд “, изясни Искра Михайлова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР