До 2040 г. над 44 държави ще бъдат изправени пред

...
До 2040 г. над 44 държави ще бъдат изправени пред
Коментари Харесай

44 държави без вода до 2040 г., 2,8 млрд. души ще са жадни през 2025 г.

До 2040 година над 44 страни ще бъдат изправени пред огромен дефицит на вода. Като цяло средиземноморските страни принадлежат към районите на планетата с най-голям риск от засушаване и дефицит на вода. Днес Европа към този момент е изправена пред най-дългия интервал на засушаване през последните 500 години. Това сочи разбор на проф. доктор Янис Маниатис и докторанти по данни на Института за стопански проучвания.

5605 литра вода за един кг сирене

Потреблението на вода в селскостопанския бранш се дефинира освен от загубите при напояване, само че и от преработката на продуктите. Сиренето е преди всичко в класацията на потребностите от вода с 5605 литра за кг. Следват ядките, рибовъдството, а кравефермите и оризопроизводството също са огромни потребители.

2,8 милиарда души ще бъдат жадни през 2025 година

Повече от 2,8 милиарда души в 48 страни по света ще се сблъскат с изострен дефицит на вода до 2025 година До средата на века броят им може да доближи 7 милиарда. Гърция принадлежи към страните с максимален отпечатък от потреблението на вода - 2389 м3 на година, незабавно след Съединените американски щати.

Рекорден остатък за Русия

Излишъкът на Русия през месеците юни и юли 2022 година продължава да бъде извънредно висок (близо 28 милиарда долара). По-специално, той се явява повече от три пъти по-голям от съответния остатък за всички предишни години. Нереалистичното нарастване на цените на горивата всъщност обезсилва всяко понижение на вноса в Европа.

По-малко зелена сила

Европейските енергийни парадокси демонстрират съществено понижение на производството на електрическа енергия в двата най-важни източника на нисковъглеродни излъчвания - водната сила (-20%) и нуклеарната сила (-12%), спрямо 2021 година В енергийния микс на Германия през 2026 г, първият източник на доставки да бъде природният газ, а вторият - въглищата, с нулево наличие на нуклеарна сила (обсъжда се удължаването на тяхната експлоатация).

По-голямо произвеждане въз основата на слънце и вятър

Едно от обнадеждаващите неща в енергийната обстановка е, че сумата от вятърните и фотоволтаичните елементи към този момент надвишава 10% от международното произвеждане на електрическа енергия (по данни за 2021 г.). Китай, Съединените щати, Япония и Германия са страните с най-голямо произвеждане в международен мащаб. В Европа Англия и Дания също се открояват - въпреки и много по-надолу. /БГНЕС, Катимерини
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР