До 2030 г. столицата ни трябва да постигне климатична неутралност

...
До 2030 г. столицата ни трябва да постигне климатична неутралност
Коментари Харесай

До 2030 г. София трябва да постигне климатична неутралност

До 2030 година столицата ни би трябвало да реализира климатична индиферентност и тази цел слага София и нашите старания на скоростна писта, съобщи през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри форума " Устойчива кръгова стопанска система - положителни практики ", проведен от Германо-Българската индустриално-търговска камара.

В конференцията взе участие посланикът на Германия у нас Ирене Мария Планк, както и Петер Курт, президент на Федералната асоциация на немската промишленост за ръководство на боклуци, води и първични материали.

Столичният кмет уточни, че когато през 2011 година е подписала Споразумението на кметовете на огромните градове на Европа за понижаване на парниковите излъчвания до 2020 година с 22% по отношение на равнищата от 2007 година, това е изглеждало сложна задача. „ Изпълнихме я и съм уверена, че София ще извърши и втория ангажимент – понижение с 40% на парниковите излъчвания до 2030 година “, съобщи столичният кмет.

Тя благодари на Германо-Българската индустриално-търговска камара за партньорството за развиване на София като чист и зелен град. Фандъкова напомни, че дружно с Петер Курт са подписали съглашение за съдействие в региона на ръководството на боклуци, кръгова стопанска система и Зелената договорка на Европейски Съюз.

Столичният кмет напомни, че София бе оповестена от Европейската комисия за един от 100-те климатично неутрални и интелигентни града на бъдещето.

Сред резултатите от работата на Столичната община пред последното десетилетие в областта на екологията Фандъкова регистрира 24% понижение на излъчванията на парникови газове за 10 години и четвърта поредна година осъществяване на нормите за средногодишна централизация на фини прахови частици в София. Кметът акцентира, че Столичната община трансформира отпадъците в запас посредством построяването на интегрираната система от уреди за отнасяне на битовите боклуци.

През 2022 година са създадени към 10 000 тона компост, който се употребява за наторяване на паркове и градини. Произведената електрическа сила от хранителни боклуци е 2061 мегават часа. На територията на Столичната община е построена система за разделно събиране на битови боклуци, с която се цели понижаване на количеството смесени и битови боклуци и понижаване на депонираните битови боклуци, сподели кметът. Тя осведоми, че във всички 24 региона на София са сложени над 6500 контейнери за разделно събиране на боклуци. В града има и над 140 контейнера за събиране на текстилни боклуци. Във всички 175 учебни заведения и 195 детски са предоставени над 1000 кошчета за разделно събиране на боклуци за образование и поощряване на виновното събиране на боклуци, сподели още столичният кмет.

Като част от напъните на Столичната община за превръщането на София в по-чист град Фандъкова означи засаждането всяка година на към 4000 нови дървета около улици, в паркове и междублокови пространства. През 2017 година Столичната община стартира залесяването на зелен пояс от нова гора към София, уточни кметът. Първите 120 000 фиданки край Суходол, които засадихме, към този момент са красива млада гора на 225 дка повърхност, сподели Фандъкова. Тя добави, че през 2022 година стартира засаждането на втората нова гора в землището на Негован, а през тази пролет бяха залесени 20 000 фиданки дъб, като задачата е да се засадят 85 000 фиданки.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР