До 2030 г. ще има ваксини срещу рак, сърдечно-съдови, автоимунни

...
До 2030 г. ще има ваксини срещу рак, сърдечно-съдови, автоимунни
Коментари Харесай

"Модерна": До 2030 г. ще има ваксини срещу рак и сърдечни заболявания

До 2030 година ще има ваксини против рак, сърдечно-съдови, автоимунни болести, заяви американска фармацевтична компания „ Модерна ”, представена от „ Гардиън “.

„ Ваксини против рак и сърдечни болести ще бъдат подготвени до края на десетилетието. Милиони животи могат да бъдат избавени от нови революционни ваксини против редица болести “, оповестиха специалистите.

При проучването на са видяни тежки странични затруднения

Главният медицински шеф на компанията доктор Пол Бъртън сподели, че компанията ще може да предложи ваксини против „ всички типове заболявания “ единствено след пет години.

" Ние ще имаме тази ваксина и тя ще бъде доста ефикасна и ще избави стотици хиляди, в случай че не и милиони животи. Мисля, че ще можем да предложим на хората по света персонализирани ваксини против голям брой разнообразни типове тумори ", сподели Бъртън.

Той акцентира, че голям брой респираторни инфекции биха могли да бъдат обхванати от една инжекция, което ще разреши на уязвимите хора да бъдат предпазени против Коронавирус, грип и респираторно-синцитиален вирус (RSV), а иРНК терапиите биха могли да бъдат налични за редки болести.

Две обособени изследвания целят да пригодят технологията и за други болести

Терапиите, основани на иРНК, работят, като учат клетките по какъв начин да създават протеин, който задейства имунния отговор на организма против заболяването.

" Мисля, че след 10 години ще се приближим до свят, в който в действителност ще можем да идентифицираме генетичната причина за обещано заболяване и с относителна лекост да я редактираме и изправим благодарение на технология, основана на иРНК ", сподели Бъртън.

Как ще работят имунизациите?

Молекулата на иРНК инструктира клетките да създават протеини. Чрез инжектиране на синтетична форма клетките могат да изпомпват протеини, които желаеме имунната ни система да порази. Една ваксина против рак въз основата на иРНК би предизвестила имунната система за рака, който към този момент се развива в тялото на пациента, тъй че тя да може да го нападна и унищожи, без да унищожава здрави кафези. Това включва идентифициране на протеинови фрагменти на повърхността на раковите кафези, които не участват върху здравите кафези - и които най-вероятно ще провокират имунен отговор - и по-късно основаване на части от иРНК, които ще инструктират организма по какъв начин да ги създава.

Д-р Джейкъб Бекрафт е едвам на 30 година, само че към този момент се е заел със задача, която може да промени света

Първоначално лекарите вземат биопсия от тумора на пациента и го изпращат в лаборатория, където генетичният му материал се секвенира, с цел да се разпознават разновидности, които не участват в здравите кафези. След това логаритъм за машинно образование дефинира кои от тези разновидности са виновни за растежа на рака. С течение на времето той научава и кои елементи от анормалните протеини, които тези разновидности кодират, е най-вероятно да провокират имунен отговор. След това се създават иРНК за най-обещаващите антигени и се пакетират в персонализирана ваксина.

През януари компанията разгласи резултати от късен стадий на изследване на пробната си иРНК ваксина за RSV, съгласно които тя е 83,7% ефикасна при предотвратяването на най-малко два признака, като кашлица и температура, при възрастни на възраст над 60 години. Въз основа на тези данни Американската организация по храните и медикаментите (FDA) даде на имунизацията обозначението " пробивна терапия ", което значи, че регулаторният ѝ обзор ще бъде интензивен. През февруари FDA даде същото означение на персонализираната ваксина против рак на " Модерна " въз основа на последните резултати при пациенти с рак на кожата - меланом.

Препоръката е новите дози да се слагат най-малко 4 месеца след последната имунизация

От компанията " Пфайзер " също стартира набирането на претенденти за късен стадий на клинично изпитване на ваксина против грип, основана на иРНК, и в съдействие с " Бионтех " е насочила вниманието си към други инфекциозни болести, в това число херпес. 

Говорител на " Пфайзер " съобщи, че изводите от процеса на създаване на имунизацията COVID-19 повлияха на цялостния метод към проучванията и разработките на иРНК. " Само за една година придобихме научни познания на стойност десетилетие ", добави той.

Ето и с кои болести се свързват разновидностите на чумата

Други технологии за ваксини също са се възползвали от пандемията, в това число ваксини от последващо потомство въз основата на протеини, като да вземем за пример имунизацията за Коронавирус, създадена от основаната в Съединени американски щати биотехнологична компания " Новавакс ". Тази инжекция оказва помощ на имунната система да си мисли, че се сблъсква с вирус, тъй че да реагира по-силно.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР