До 2030 г. около 50-55% от новия транспорт в ЕС

...
Коментари Харесай

ЕС одобри условно забраната за нови ДВГ коли от 2035 г.


До 2030 година към 50-55% от новия превоз в Европейски Съюз не би трябвало да създава излъчвания
(снимка: CC0 Public Domain)

Законодателите на Европейски Съюз реализираха съглашение за възбрана на производството на нови пътнически коли и микробуси с мотори с вътрешно горене от 2035 година Сега законопроектът би трябвало да бъде утвърден публично от Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент. Очаква се той да бъде признат с дребни промени.

Основните разпореждания на законопроекта гласят, че до 2030 година излъчванията на CO2 от новите коли би трябвало да бъдат понижени с 55%, а новите микробуси би трябвало да създават 50% по-малко излъчвания, спрямо равнищата от 2021 година Тоест 50-55% от превоза не би трябвало да създава излъчвания.

След това до 2035 година намаляването на излъчванията на CO2 за всички типове нови транспортни средства е несъмнено на 100%, което на процедура значи цялостна възбрана за потребление на мотори с вътрешно горене (ДВГ).

Законопроектът съдържа спомагателни клаузи. Например, производителите, които пускат по-малко от 10 000 пътнически коли или 22 000 микробуса годишно, няма да подлежат на условия за понижаване на излъчванията от 50% и 55% до 2030 година Те ще би трябвало да изпълнят условието за нулеви излъчвания до 2035 година Това е по този начин наречената „ уговорка на Ferrari “, предопределена да отбрани дребния бизнес.

Законопроектът включва също необвързващо предложение за разрешаване на производството на „ единствено CO2 неутрални “ транспортни средства след 2035 година, което включва МПС с разнообразни типове биогорива, алкохоли, метан, бутан и водородни горива, в случай че тези транспортни средства „ не са предмет на стандартите за автопарка ”.
още по темата
Последната фраза се счита от някои критици за сериозна малка врата в закона, до момента в който други допускат, че се имат поради специфични транспортни средства, като коли за спешна помощ и пожарни коли, за които ще бъде направено изключение, разяснява The Verge. Законодателите на Европейски Съюз споделят, че формулировката на предлагането ще бъде прецизирана, преди законопроектът публично да стане закон.

Холандският политик Ян Хуитема, който преговаряше от името на Европейския парламент при правене на законопроекта, го похвали и съобщи, че той „ ще сътвори изясненост за автомобилната промишленост и ще насърчи нововъведенията и вложенията за производителите на коли “.

Новият законопроект е първата и съществена част от плана на Европейски Съюз „ Годен за 55 “ – пакет от закони, ориентирани към понижаване на нездравословните излъчвания в Европейски Съюз с 55% до 2030 година, с крайната цел Европейски Съюз да стане изцяло въглеродно безпристрастен до 2050 година. Други закони в пакета ще се занимават с въпроси като потреблението на земята, основаването на по-чисти горива за авиацията и корабоплаването и даване на ново финансиране за развиването на технологии за възобновима сила.

В други страни също се работи за въвеждане на възбрана за нови коли с мотори с вътрешно горене. Обединеното кралство възнамерява да забрани продажбата на такива коли до 2030 година, а в американската Калифорния ще ги забранят до 2035 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР