До 2030 г. 90% от момичетата в целия Европейски съюз,

...
До 2030 г. 90% от момичетата в целия Европейски съюз,
Коментари Харесай

ЕС: 90% от момичетата да са с ваксина срещу HPV до 2030 година

До 2030 година 90% от девойките в целия Европейски съюз, в това число и България, да бъдат имунизирани против, причиняващ огромна част от раковите болести у нас. Това е една от главните цели на Европейския раков проект, който беше признат през февруари тази година и към която ще би трябвало да се стреми и страната ни. Това стана ясно по време на кръгла маса за Националния проект за надзор на рака, в която се включиха специалисти лекари, фармаколози, както и депутатите доктор Александър Симидчиев и Хасан Адемов, предава.

Сега покритието с HPV ваксина е едвам 3-4% и ще е нужна дейна и сериозна работа през идващите месеци и години, показаха специалистите. За народен антираков проект у нас се приказва най-малко от 2006 година, само че до момента действителни дейности не са подхванати под никаква форма, изрази разочарованието си по време на дебата онкологът и началник на Националния раков указател проф. Здравка Валерианова. Около 200 000 - 300 000 са болните от рак у нас сега, а годишно се откриват сред 36 000-37 000 нови случая, уточни тя. На година от рак умират сред 17 000 и 18 000. “България не е измежду страните с най-високи индикатори по заболяемост, само че във връзка с смъртността е противоположното. Така е, тъй като няма ефикасни дейности от години против онкологичните болести ”, съобщи още проф. Валерианова. Като част от Европейски Съюз обаче България към този момент ще би трябвало да работи по-активно за възстановяване, тъй че да се реализиран и задачите от общоевропейския раков проект. Една от водещите му начинания е до 2025 година 90% от популацията да премине през скринингови стратегии, а все още у нас такива няма, уточни Деян Денев, шеф на ARPharM.
HPV: 3-те най-важни неща, които би трябвало да знаем за вируса
Една от най-честите полово излъчени инфекции в света – човешкият папилома вирус – визира съвсем всеки човек на планетата. Д...

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР