До 2024 г. година Централна гара София ще се превърне

...
До 2024 г. година Централна гара София ще се превърне
Коментари Харесай

До 2024 г. Централна гара София да се превърне в модерен пътнически терминал

До 2024 година година Централна гара София ще се трансформира в съвременен пътнически интермодален терминал с актуализирано приемно здание, нови коловози и модерни системи за сигнализация и телекомуникации. Това съобщи служебният министър на превоза Георги Тодоров инспекция на обекта.

С положителни темпове напредва ремонтът на най-голямата пътническа жп гара у нас, разяснява още министърът след инспекцията.

Изпълнителят осведоми министър Тодоров, че сега се работи по цялостното възобновяване на коловозите на гарата, а скоро се чака да започват дейностите и в региона на жп гара Волуяк.

В рамките на същия план ще бъде ремонтирана 10-километровата жп линия от София до Волуяк и ще се внедрят нови системи за сигнализация и телекомуникации. Предвижда се и строителството на две нови жп гари във Волуяк и Обеля. Жп спирка Обеля ще прави връзка със софийското метро, което ще улесни доста всички пътуващи от Западна България към столицата.

В рамките на своето посещаване на гарата, министър Тодоров се срещна и с работата и на диспечерския център за ръководство на влаковото придвижване.

" Тук се реализира координацията сред превозвачите и диспечерските центрове в страната. Чрез него се управлява придвижването на всички влакове, в това число пътнически, товарни и интернационалните “, изясни зам.-генералния шеф на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ инж. Бисер Минчев.

Любопитен факт от историята на Централна жп гара София е, че първият локомотив, който идва на гарата в далечната 1887 година е пътувал точно по направлението София-Волуяк. Към този миг жп гарата е осветявана с газови лампи, а придвижването е следено с морзови апарати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР