До 2020 г. България ще разполага с 3 нови специализирани

...
До 2020 г. България ще разполага с 3 нови специализирани
Коментари Харесай

Московски: До 2020-а България ще разполага със съвременна техника за проучване и драгиране на река Дунав

До 2020 година България ще разполага с 3 нови профилирани кораба за изследване на положението на река Дунав и нова машина за драгиране на сериозните сектори. Това стана ясно по време на среща сред министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски и министъра на превоза на Румъния Александру-Ръзван Кук, която се организира през днешния ден в София.

Министър Московски уточни, че сега се приготвя план за доставка на мултифункционално устройство за драгиране и съпътстващите го уреди, като прогнозната стойност е 20 млн. лв., а финансирането ще бъде обезпечено от ОПТТИ 2014 - 2020. Паралелно с това Министерството и ИА „ Проучване и поддържане на река Дунав " (ИАППД) организират взаимно две публични поръчки за закупуване на два нови профилирани кораба - за изследване и за маркиране на река Дунав. „ Имаме определен реализатор за проучвателния транспортен съд и той към този момент се строи ", изясни Московски и добави, че за маркиращия транспортен съд се чака комисията да излезе с решение до края на този месец. Ивайло Московски изясни още, че до няколко дни ще има определен реализатор по още една поръчка - за осъществяване на драгажни действия в праговите сектори на реката в идващите 3 години. Комисията е завършила своята работа и следва сключване на контракт.

Двамата министри разискаха настоящото съглашение сред България и Румъния за поддържане на река Дунав от 1955 година Румънската страна е предложила изменение на документа, което да разрешава на всяка една от страните да прави драгажни действия в целия българо-румънски сектор на реката. По думите на румънския министър това ще даде опция да бъдат избегнати сериозни обстановки и прекъсване на корабоплаването по реката. Министър Московски съобщи, че поддържа предлагането, само че би трябвало да се изследва дали българското законодателство разрешава сходна смяна и следва въпросът да бъде решен на експертно равнище сред двете страни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР