До 200 000 лева на година за магистратура в някое

...
До 200 000 лева на година за магистратура в някое
Коментари Харесай

Дават по 200 000 лева на наши студенти за диплома от Харвард или Кеймбридж

До 200 000 лв. на година за магистратура в някое от най-престижните висши учебни заведения в света могат да получат български студенти, в случай че след завършването си се върнат да работят в България. Сред тях са Кеймбридж, Масачузетският софтуерен институт и Харвард.

Идеята е страната да спонсорира фрагменти, които по-късно да се влеят в стопанската система, назначени на трудов/граждански контракт или започват активност по персонален бизнес/идея. Това е залегнало в плана на Национална стратегия “Фонд “Стефан Стамболов”.

Документът е оповестен за публично разискване. Срокът на новия фонд е тригодишен, като всяка година за стипендии ще се отпускат по 2 млн. лева, които ще се разпределят сред 10 утвърдени студенти. Първите магистратури ще бъдат финансирани още от академичната 2022/2023 година

Кандидатурите ще бъдат отсявани на три стадия. Първо по документи, по-късно с видео визитка и най-после селектираните ще бъдат викани на изявление.

Кандидатите би трябвало да са български жители, да имат приключена бакалавърска или магистърска степен, до пет години преди състезанието, в професионално направление, съответстващо на мечтаната магистърска стратегия. Успехът им би трябвало да е най-малко доста добър 5,00, а познанията по езика, на който ще се следва, най-малко В2. Предимство ще е да не са учили в чужбина и да имат професионален опит в определената компетентност. Очаква се разглеждането на кандидатурите да стартира през юни.

Преди да заминат, утвърдените ще подписват контракт с страната. Той ще ги задължава да се върнат до 6 месеца след завършването си и да работят в България на трудов или цивилен контракт за най-малко 3 години. Ако не го създадат, ще възстановят стипендията с рента. Отпуснатите средства ще покриват превоза до задграничния университет, таксата за образование, разноските за наем, здравна застраховка.

Изпратените в топ университети ще би трябвало да се регистрират пред МОН, до момента в който учат, с документи като удостоверения за приключен учебен срок, за идно приемане на тапия и контракт с шеф.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР