До 20 септември т.г. секторите Хотелиерство и Ресторантьорство могат да

...
До 20 септември т.г. секторите Хотелиерство и Ресторантьорство могат да
Коментари Харесай

Хотелиери могат да кандидатстват за 2.250 млн. евро за борба с хранителните отпадъци

До 20 септември т.г. секторите " Хотелиерство " и " Ресторантьорство " могат да аплайват за финансиране към Европейската комисия (ЕК) за възстановяване на измерването и предотвратяването на питателните боклуци, заяви на уеб страницата си Национална селска мрежа. Общият бюджет на подпомагането е 2 250 000 евро.

Борбата против разхищаването на храни е едно от основните посоки на деяние, заложени в тактиката на Европейски Съюз " От фермата до вилицата ", която има за цел да направи продоволствените системи обективни, здравословни и екологосъобразни.

По данни на Европейска комисия, в Европейски Съюз годишно по веригата за доставки на храни се генерират към 88 млн. тона хранителни боклуци, като обвързваните с това разноски се правят оценка на 143 милиарда евро. Намаляването на питателните боклуци има голям капацитет за понижаване на ресурсите, употребявани за производството на храната, която ядем, както и на въздействието на питателните системи върху околната среда и климата. То също по този начин има значимо обществено измерение, което спомага за справяне с провокациите пред продоволствената сигурност.

За да поддържа главните участници в предприемането на дейности за справяне с разхищението на храни, Европейска комисия, в съдействие с Европейската изпълнителна организация за опазването на здравето и цифровизацията (HaDEA), насочи нова покана за показване на оферти в границите на програмата за единния пазар, направление " Храни ". Целта е да се поддържат заинтригуваните страни в бранша на хотелиерството и ресторантьорството, с цел да се усъвършенства измерването на питателните боклуци и да се подкрепи предотвратяването им в интервенциите и организациите. Европейска комисия показва, че секторът включва заведения за хранене, хотели и кетъринг услуги както в обществената, по този начин и в частната сфера.

Комисията търси решения, които са подготвени да бъдат приложени от дребните и междинни предприятия, в близки до пазара условия и в индустриален или търговски мащаб. От Европейска комисия показват, че по програмата могат да бъдат подкрепени необятен набор от действия, като да вземем за пример консолидиране на предотвратяването на питателните боклуци в стопанските действия, стратегии за мониторинг на питателните боклуци, информационни материали, създаване на нови бизнес модели, стратегии за образование и други.

Предложенията за планове следва да включват първична диагностика на питателните боклуци, с цел да се разбере обсегът на казуса, както и измерването на питателните боклуци като част от оценката на успеваемостта на препоръчаните начинания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР