До 18 месеца ще се покрива субсидирана заетост на младежи,

...
До 18 месеца ще се покрива субсидирана заетост на младежи,
Коментари Харесай

Предлагат субсидии за студенти, които заработят в социални услуги

До 18 месеца ще се покрива субсидирана претовареност на младежи, приключили " Социални действия ", в случай че стартират работа в обществени услуги. Възнаграждението ще е междинна брутна работна заплата по икономическа активност " Хуманно опазване на здравето и обществена работа " - 1200 лв.. Това заяви заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова на семинар за публицисти в Боровец.

Сега заплащането е към минималната заплата.

Това ще се случи с допълнения в Процедура " Работа " по ОПРЧР. Предстои програмата да се добави и промени с нов съставен елемент с бюджет от 10 млн. лева за поддръжка на обществените услуги в България. Ресурсът ще стигне за 500 младежи от цялата страна.

Министерството на труда и обществената политика, АСП, АЗ и университетите ще започват още през идващия месец акция, ориентирана към младежи, които приключват " Социални действия ". Вече има съглашения с университетите в Русе, Пловдив, София, Стара Загора, Благоевград. Това са градовете с положителни факултети по обществени действия. Традиционно АЗ прави и кариерни конгреси в тези университети.

Идеята е младежите да стартират стажове и работа в обществените услуги. Прогнозите са, че в обществената сфера ще има сериозен дефицит на обществени служащи през идващите 10-15 години, сподели Русинова, представена от Българска телеграфна агенция. Според нея програмата ще е добър тласък да се привлекат младежи да работят в системата. Ако механизмът работи, ще бъде заложен по-сериозно в идващия програмен интервал.

По думите на Русинова това е първият сходен опит в обществената сфера. Общините до момента по-често аплайват за по-нископлатени действия, с цел да могат да компенсират част от комуналните си действия.

Тя уточни, че занапред в обществената сфера следва съществено предизвикателство с влизането в действие на новия Закон за обществените услуги. 2021 година ще бъде призната картата на новите услуги. В момента се прави разбор какви са критериите, които да се заложат за разкриването на новите услуги без това да компрометира съществуването на сегашните. Ще има потребност да се надгражда и това е упоритостта за идващия програмен интервал, защото дефицитът на домовете за възрастни е много сериозен, сподели Русинова. Около 5000 индивида чакат за домове за възрастни, близо 2000 са чакащите за домове за хора с психологични разстройства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР