До 18 май дванайсетокласниците ще получат служебни бележки за допускане

...
До 18 май дванайсетокласниците ще получат служебни бележки за допускане
Коментари Харесай

До 18 май зрелостниците ще получат служебни бележки

До 18 май дванайсетокласниците ще получат служебни бележки за допускане до зрелостните изпити. В тях ще бъде вписано в кое учебно заведение и в какъв брой часа учениците би трябвало да се явят. Това сподели Евгения Костадинова, шеф на дирекция " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в Министерството на образованието и науката (МОН) пред БНР.

Тази година наложителната матура по български език и литература ще се състои на 19 май, а вторият наложителен държавен изпит - на 23 май. Двата изпита стартират в 8.30 ч. Допълнителните матури по избор ще са в интервала 26-31 май. В уеб страницата на МОН е оповестена заповед, в която е вписан графикът на тяхното осъществяване.

Очаква се над 50 хиляди възпитаници да се явят на наложителния държавен изпит по български език и литература. Костадинова изясни, че с цел да се случи това, дванайсетокласниците би трябвало да са приключили сполучливо образователната година. Последният образователен ден за тях е 16 май.

Матурата по британски език е най-предпочитаният избор за втори наложителен изпит. " От подалите близо 25 хиляди зрелостници да се явят на наложителна матура по профилиращ предмет, над 12 хиляди са избрали да положат зрелостен изпит по британски език. След това идва биология, география, математика, философия. Това са обичайно предметите, по които има най-вече искащи ", добави Евгения Костадинова.

От тази година учениците имат право да държат до две. Костадинова сподели, че 272-ма са зрелостниците, подали заявление за изпити по избор. С резултатите от изпитите учениците могат да аплайват във висшите образователни заведения.

 По предпочитание зрелостниците ще могат да се явят на изпит по още четири предмета По предпочитание зрелостниците ще могат да се явят на изпит по още четири предмета

Редакции в Закона за предучилищното и учебното обучение (ЗПУО) от февруари 2023 година разреши на учениците, които не са изучавали образователен предмет като профилиращ в 11 и 12 клас, да се явят на спомагателна матура по него. Резултатите от положените изпити ще се отразяват в обособен документ - уверение за валидиране на компетентности по образователен предмет по реда на спомагателните държавни зрелостни изпити.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР