До 15 ноември ще бъде изготвен подробен анализ във връзка

...
До 15 ноември ще бъде изготвен подробен анализ във връзка
Коментари Харесай

До месец и половина ЦИК готова с анализа за електронното гласуване

До 15 ноември ще бъде направен обстоен разбор по отношение на въвеждането на отдалеченото електронно гласоподаване. Това съобщи пред публицисти ръководителят на ЦИК Ивилина Алексиева след срещата си с президента Румен Радев.

Президентът се е интересувал от това какво е направила ЦИК и до каква степен е стигнала с оглед плануваните периоди в Изборния кодекс за въвеждане на отдалеченото електронно гласоподаване. Алексиева е показала взаимния план с държавна организация " Електронно ръководство ", съгласно който до края на ноември следва да бъде осъществен подробен разбор на положителните практики на въвеждане на отдалечено електронно гласоподаване в целия свят.

" В този разбор ще се откроят мощните и слабите страни, опциите и заканите пред въвеждането на електронното гласоподаване в България, както и да даде съответни рекомендации във връзка с създаване на националната система за отдалечено електронно гласоподаване ", добави Алексиева.

Тя увери, че това ще се случи до края на годината. В рамките на тази година ще бъдат направени и трите симулации и ще се премине към пилотното създаване на тази система. По думите й планът се развива в границите на периодите.

Алексиева посочи, че анализът, рекомендациите и симулациите ще бъдат направени доникъде на ноември.

" Ние си даваме още 2 седмици за приемането на по този начин направените материали и резултати от симулациите ", посочи шефът на ЦИК.

По думите й следващата година ще е експериментален интервал и в случай че има триумф, през 2019 година при осъществяване на изборите за членове на Европейския парламент от България ще следва да бъде извършено и отдалечено гласоподаване за всички български жители. Президентът е изразил своето предпочитание за информация по отношение на този план.

" В момента, в който ние получим този разбор, ще отчетем и слабите страни, и рисковете, и опциите за тяхното превъзмогване и тогава ще предприемем нужните ограничения ", добави Алексиева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР