До 15 април тази година задължените да правят авансови вноски

...
До 15 април тази година задължените да правят авансови вноски
Коментари Харесай

Фирмите ще избират авансовите вноски за данък печалба, може да посочат и нула

До 15 април тази година задължените да вършат предплатени вноски за корпоративен налог сдружения ще би трябвало да подадат декларация, в която сами да дефинират каква облага чакат

© Надежда Чипева Текстът за предплатените вноски за налог облага, който провокира бурни отрицателни реакции измежду счетоводната общественост и бизнеса, беше отдръпнат от вносителите му по време на второ четене в правна комисия на Закона за ограниченията по отношение на изключително състояние.

Според първичното предложение предплатените вноски за огромни предприятия за месеците януари - юни тази година трябваше да се пресмятат въз основата на половината от данъчната облага през 2018 година (защото няма да са изготвили доклад за 2019 г.). Текстът провокира остра отрицателна реакция, тъй като през въпросната година множеството компании са били на облага, само че в този момент поради наложените ограничавания някои от тях даже са принудени да затворят. Но в действителност доста компании можеха просто да спрат вноските си, което става с подаване на декларация в Национална агенция за приходите. Фирми с доходи под 300 хиляди лева или новоучредени сдружения не вършат предплатени вноски.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова предложи нов текст, съгласно който до 15 април тази година задължените да вършат предплатени вноски за корпоративен налог сдружения ще би трябвало да подадат декларация, в която сами да дефинират каква облага за данъчни цели чакат през 2020 година На тази база те ще дефинират и какви предплатени вноски дължат за първите две тримесечия на годината. Ако ненадейно годината се окаже мощна, през декември фирмите могат да довнесат предплатен налог и да не дължат лихви.

Сроковете за заплащане на налог облага за 2019 година и подаване на данъчни заявления към Национална агенция за приходите се отсрочват за компании до 30 юни тази година, както беше оповестено преди дни. Срокът за обявление на налог върху приходите остава без смяна - до края на април.

В петък текстовете ще се гласоподават дефинитивно в пленарна зала.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР