До 1300 лв. може да стигне цената на шофьорския курс

...
До 1300 лв. може да стигне цената на шофьорския курс
Коментари Харесай

Заради галопа на горивата: 1300 лв. удря курсът за книжка

До 1300 лева може да стигне цената на шофьорския курс до края на годината поради галопиращите цени на горивата, научи „ Телеграф “.

Автошколите за последно актуализираха цените си през предходната есен, когато цените на промишления ток доближиха стремглави равнища. Тогава цената на шофьорския курс доближи до междинни равнища към 900-950 лева за влиятелните школи с съвременни коли, лични центрове за теоретично образование и покриване на законовия норматив от часове по кормуване. В момента теоретичната подготовка е 40 часа, а практическата – 31 часа кормуване.

Натиск

Представители на сектора за подготовка на начинаещи водачи потвърдиха, че при цена на бензин и дизел над 3 лева цените не могат да се задържат каквито са. Според тях разноските за гориво на една школа, работеща на ярко и плащаща налози и осигуровки, са към 30% от общите, а актуалните цени на курса са калкулирани при цена на бензина към 2,40 лева На фона на общата инфлация и опасността за спиране на доставките на съветски петрол обаче има заплаха до края на годината бензин и дизел да приближат 4 лева за литър. Макар и с по-малка част от разноските, поскъпналият ток за бизнеса също оставя компаниите без избор да покачат цените.

Резон

„ Поскъпването е неизбежно за всяка една школа, която съблюдава закона и заплаща дължимите налози и осигуровки “, сподели за „ Телеграф “ Красимир Георгиев, притежател на една от огромните автошколи у нас и ръководител на Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България (АКАБ). „ Или би трябвало да поправяме цените нагоре, или часовете по кормуване надолу. Ясно е, че предвид на сигурността на пътя и подготовката на младите водачи е по-добре да изберем първото “, разяснява Георгиев.

Начинаещи

От 700 до 800 лв. коства шофьорският курс в Бургас сега. В цената са включени и изпитните такси. Най-скъпи са курсовете в огромните школи, които са и най-предпочитани. Най-ниските такси от 700 лв. оферират единствено начинаещи инструктори, които занапред градят име и събират клиенти. В морския град от години е открита практиката цената да се заплаща на две или три вноски, само че в случай че курсистът желае, може да заплати и цялата сума предплатено, преди старта на курса. Курсът включва доктрина и процедура и е с времетраене от 25 до 60 дни според от свободното време на курсистите. Ако се постанова да се вземат спомагателни часове по кормуване отвън програмата, те се доплащат по 20-25 лв. на образователен час с дълготрайност от 50 минути.Повечето кандидат-шофьори вземат от раз теорията и практиката без проблем. Около 20-30% се провалят на листовките и едвам 10% не съумяват да вземат практическия изпит, настояват инструкторите край морето.

Вноски

Цената на шофьорския курс за фенове в Русе е от 750 до 850 лв., сподели репортерска инспекция на „ Телеграф “. Почти всички компании оферират опция сумата да се заплати разсрочено на 2,3 или повече вноски. В цената са включени теоретична и практическа подготовка, двата вътрешни изпита и провеждането на изпитите по доктрина и процедура пред ДАИ. При второ и при всяко последващо явяване обаче се заплаща в допълнение – за вътрешните изпити по към 40 лв., а за тези пред ДАИ – по към 70 лв.. Курсът към БЧК се заплаща в допълнение и коства 60 лв..

По-малко курсисти поради високите цени

Дейността на шофьорските курсове във Варна се свива последователно с растежа на цените на горивото, разясниха локални компании, които се занимават с образованието на млади водачи. Бизнесът върви все по-зле, разяснява мениджърът на една от огромните компании, които от години провеждат шофьорски курсове. „ С покачването на цените на горивото сме принудени да усилваме цените на курсовете. Беше време, когато за един курс се плащаше по 500 лв., а в този момент към този момент започнахме годината със 700 лева и в този момент отново се наложи да вдигнем таксата с нови 50 лв.. Сега сега курсът е 750 лв., само че не може непрестанно да се подвигат цените, тъй като хората нямат пари и претърпяват тежко. Трудно е да отделят пари за курсове, тъй като времената са тежки както за тях, по този начин и за бизнеса, който се пробва да оцелее “, оплакват се инструкторите.

Слагат завършек на фиктивните часове по кормуване

Пълна цифровизация на контрола върху часовете по кормуване в шофьорския курс. За това са се разбрали представители на сектора и Държавната организация по сигурност на придвижването, която е призвана да координира дейностите на всички държавни институции с отношение към войната на пътя. Инструкторите и организацията са си стиснали ръцете кормуването да се следи от специфична система на телефон и таблет, която да дава информация дали часовете се покриват посредством следене на скоростта и маршрута на автомобила за да е несъмнено, че часовете в действителност се покриват. Теоретичното образование ще е смесено – част в образователен център, част – отдалечено.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР