До 13 декември за 10, 20 или 30 лева старозагорци

...
До 13 декември за 10, 20 или 30 лева старозагорци
Коментари Харесай

Базар с детски рисунки в Стара Загора търси помощ за деца с муковисцидоза

До 13 декември за 10, 20 или 30 лв. старозагорци с положителни сърца могат да си купят детска рисунка от благотворителния базар „ Нарисувай фантазия “. Творбите са изложени във фоайето на община Стара Загора, където има и кутия за дарения на Асоциация „ Муковисцидоза “, в която може да се оставят и парите за купената рисунка. 
Базарът е втори стадий на оповестения в обществените мреж благотворителен конкурс за детска рисунка, проведен от Асоциация „ Муковисцидоза “ с поддръжката на Фондация „ Искам Бебе “. 
Повече от 200 рисунки са взели участие в конкуренцията, чиято концепция е да възпита възприятие за съпричастност с болните им връстници у децата „ Всеки от нас има силата да трансформира своя път и своите каузи в принадлежности на любовта и вярата. Протегнете ръка, дарете живот! “, приканват от асоциацията.
„ Стотици деца от цяла България отвориха сърца и безплатно подариха гения си, с цел да подкрепят други деца и пациенти, заболели от муковисцидоза “, изяснява старозагорецът Янко Янков от асоциацията. Той е татко на дете със болестта и поел самодейността да оказва помощ на всички заболели деца. „ Няма лекуване за болестта . Разходите са напълно за сметка на болните и техните фамилии, като могат да доближат до 2000 – 3000 лв. месечно . У нас няма нито скрининг, нито одобрен стандарт за заболяването “, изяснява Янков и приканва хората с положителни сърца да посетят базара и да закупят рисунка. „ Дарявате не пари, дарявате живот “, безапелационен е той.
Муковисцидозата е рядко генетично заболяване. Засяга всички органи и системи в тялото като се изключи мозъка. Проявява се още в ранна детска възраст, болните не усвояват веществата, което постанова с всяко хранене наложително да пият панкреатични ензими. Ежедневно би трябвало да одобряват витамини, имуностимуланти, да вършат по няколко инхалации дневно и дихателна гимнастика. В България има 250 заболели с муковисцидоза, 80 на 100 от тях са деца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР