До 13 април ще продължи дистанционното обучение за учениците, наложено

...
До 13 април ще продължи дистанционното обучение за учениците, наложено
Коментари Харесай

До 13 април ще продължи дистанционното обучение на учениците

До 13 април ще продължи отдалеченото образование за учениците, наложено поради ограниченията против разпространяването на ковид . Това излиза наяве от писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев до шефовете на учебни заведения.
" През първите дни задачата беше да осигурим организационно и софтуерно образованието, и да компенсираме част от пропуснатите към този момент дни за упражнение и затвърждаване на познания. Никой от нас не беше подготвен за тази обстановка, само че с помощта на вас се справихме. Благодарим ви за напъните, силата и ентусиазма, които вложихте. Към днешна дата, това което можем да кажем с висока степен на възможност е, че преустановяването на присъствената форма на образование в учебните заведения ще продължи най-малко до 13 април 2020 година Това ни изправя пред задачата да създадем електронната форма на образование още по-пълноценна, " се споделя в писмото с инструкции на министъра на образованието.
Той отбелязва, че в идващите дни напъните би трябвало да са ориентирани към започването на преподаването на нови познания на учениците, където това не е направено.
Синхронната форма на отдалечено образование се сблъсква с редица ограничавания /достатъчно електронни устройства във всяко семейство, разполагаем и задоволително бърз интернет, здравословно възможно време за работа с екран/ и по тази причина се предлага редуването й с асинхронната форма. По преценка на учителите могат да се редуват уроци за извършения, повтаряне, резюме, както и преподаването на нови познания посредством синхронната и асинхронната форма.
Препоръчва се по-пълноценно потребление на опциите на проектно-базираното образование, при което на учениците се слага съответна задача - дневна, седмична или с по-дълъг период. Тя може да бъде изпълнена единствено след осъществяването на предварителна подготовка - търсене, асортимент, разбор и потребление на информация от разнообразни източници.
Препоръчва се да се усъвършенства организацията за дневната натовареност за учениците и по-координирано възлагане на задания от другите учители, които са от пети до 12-и клас. Директорите и класните ръководители би трябвало да създадат разбор на организацията на работа /кой преподавател с кои възпитаници кога и какъв брой работи/, тъй че дневната натовареност на учениците от първи до седми клас да е до 6 астрономически часа, а на учениците от осми до 12-и клас - до 7 астрономически часа, като част от това време не е в електронна среда. Разпределението на часовете от разстояние не е належащо да повтаря седмичното разписание.
Важна рекомендация на МОН е предпочитано да се залагат уроци по български език и литература, математика, естествени науки, публични науки, само че това не отхвърля опцията да се включат и часове по непознат език или различен предмет, който за съответния клас или випуск е от изключително значение.
Работата в региона на изкуствата и технологиите може да е ефикасна и посредством проектно-базирано образование, при което се слагат самостоятелни или екипни задания за основаване на артикул, за правене на план, за разработване на презентация, а в спорта - посредством рекомендации за поддържане на физическата интензивност и осъществяването на леки физически извършения в домашни условия, сред обособените уроци по останалите предмети.
Препоръчва се да се запазят и усилят позитивните настройки за учене в електронна среда, като на този стадий не се означават оценки в учебната документи, а учителят да следи ангажираността и интензивността на всеки собствен възпитаник. Преподавателите могат да си водят бележки за работата и за напредъка на учениците си, а при нужда да дават противоположна връзка на родителите.
Необходимо е да се премине към работа с електронни платформи от учителите, които до момента не са ги употребявали, защото те дават опция за по-пълноценно образование . Интернет приложенията, обществените мрежи или електронната поща може да продължат да се употребяват за връзка с родителите. Училищата по техен избор могат да продължат да работят с познатите им платформи и запаси.
В бъдеще посредством основаните профили на учителите и учениците в домейна на МОН - edu.mon.bg, ще се обезпечава всяка интеграция с осведомителните системи на Министерството на образованието и науката. Затова основаните сметки на учениците и учителите би трябвало да им бъдат предоставени в рационален период. Самите профили са в МОН, а не в Майкрософт. МОН е осигурило интеграция на тези профили и безвъзмездна поддръжка за платформата Майкрософт Тиймс, като използването й не е наложително в този миг, а е опция.
За професионалните гимназии е уместно да се провеждат интегрирани уроци по доктрина и процедура, да се даде приоритет на теоретичните образователни часове и да се редуцират практическите до практико-приложните разработки, планове, чертежи, проучвателен действия.
За учениците, които не са обхванати в образование от разстояние, ще се промени планът " Подкрепа за триумф " за включването им в спомагателни присъствени занимания след възобновяване на образователния развой в учебните заведения, осведомят от МОН.
По време на пандемия: Как да работим от у дома с деца
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР