До 11 октомври тече допитване на страницата на Министерски съвет

...
До 11 октомври тече допитване на страницата на Министерски съвет
Коментари Харесай

До 11 октомври може да гласуваме онлайн кое време да изберем

До 11 октомври тече допитване на страницата на Министерски съвет за това кое време да избере България - зимното или лятното. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по Нова телевизия и прикани жителите да дадат своето мнение.

Тя добави, че министерството ще провежда полемики и ще изиска мнението на други способени страни. би трябвало да бъде изработен един доста сериозен разбор - освен за България, само че и да бъде взето мнението на прилежащите ни страни, с цел да се резервира вътрешния пазар, което е едно от условията на Европейска комисия.

До април 2019 година всяка страна би трябвало да реши кое часово време да избере.

" По мое мнение сливането на АЕЦ Козлодуй с Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " не би било в положение да реши казуса, по-скоро би основало спомагателни проблеми. Никой няма да вземе решение, което ще сложи под риск сигурността на енергийната систем ", сподели още Петкова.

Министърът изясни, че казусът е покачването на цените на въглеродните задачи, които Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " би трябвало да закупува, с цел да може да работи. В началото на годината цените на излъчванията бяха 8 евро, а преди броени дни достигната 25 евро - в случай че това се резервира през март 2019 година " Марица-изток 2 " би трябвало да заплати 466 млн. лева, с цел да може да работи през идната година. Петкова добави, че в министерството е образувана работна група, която ще търси решение по какъв начин да се резервира активността на ТЕЦ-а.

В момента " Булгаргаз " прави разбор по отношение на цената на природния газ, съобщи още министър Петкова. На 28 септември " Булгаргаз " подписа допълнение към контракта за доставка на природен газ с " Газпром ", в което има доста ясно избрани параметри, при които цената може да бъде предоговаряна. На първо място се трансформира периода за предоговаряне - от 4 на всеки 2 години може да се изиска смяна, само че при строго избрани условия: когато цената за България е по-ниска от цената за границите на Италия, Франция и Германия.

Теменужка Петкова сподели още, че Европейски Съюз е имала проблем с плана " Южен поток " по отношение на две неща, посочени с писмо от Европейска комисия до българското държавно управление от 2 юни 2014 година Първият аспект беше, че не се ползва законодателството в региона на публичните поръчки, а на второ място - нарушавания на третия либерализационен пакет. Ако не беше спрян плана, щеше да има наказания за България, съобщи Петкова. Според нея, в случай че взимаме газ от " Турски поток ", няма стане по-скъпо поради директната такса, само че сега се правят съществени разбори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР