До 11,7 млрд. лв. дълг може да бъде поет през

...
До 11,7 млрд. лв. дълг може да бъде поет през
Коментари Харесай

До 11,7 млрд. лв. дълг може да бъде поет през 2024 година


До 11,7 милиарда лева дълг може да бъде стихотворец през 2024 година.

Депутатите дефинираха, че минималният размер на фискалния запас към 31 декември 2024-а би трябвало да е 4,5 милиарда лева

Максималният размер на държавния дълг не може да надвишава 48 милиарда лева,

като през идната година може да се поеме нов дълг единствено до 11,7 милиарда лева Общият предел на финансовите разноски по консолидираната фискална стратегия е 9 милиарда и 988 милиона лв..

Решено е да стартира създаване на Национална многопрофилна детска болница в София „ след основаване на нужните условия “.

Депутатите одобриха еднократната помощ при раждане на дете да бъде 375 лева 900 лева ще се дават за второ. Еднократната помощ за възпитаници е 300 лева

Не беше подкрепено предлагането на Българска социалистическа партия детските надбавки да се усилят с 10% поради инфлацията.
Напрежение и замяна на политически обвинявания
съпътстваха решението в Закона за държавния бюджет за идната година да бъде записано, че Министерският съвет поема ангажимент за създаване на национална многопрофилна детска болница в София.

Министърът на опазването на здравето би трябвало да направи предлагането за възлагане след основаване на нужните условия.

Министърът на финансите Асен Василев влезе в спор с ръководителя на Здравната комисия Костадин Ангелов за това дали е избран терен за създаване на детската болница.

“За момента още няма определен терен за болничното заведение. Ако не се избере терен, няма да тръгне и проектирането ”, сподели Василев.

“Теренът се намира в Горна Баня. В момента е извършена социална поръчка, обвързвана със събарянето на постройките, които са там. Дали теренът, който е предназначен, най-хубавото място за детска болница? Със сигурност не е! ”.

Ангелов упрекна служебния министър Стойчо Кацаров, че е спрял строителството на детската болница в центъра на столицата преди 2 години със своя заповед. Опозицията се оказа обезпокоена от разминаването, както и от периода от най-малко 5 години за построяването на детската болница. Димо Дренчев от “Възраждане ” прикани:

“Съжалявам, че го няма действителната мощна фигура в това държавно управление – господин Пеевски, да моля непосредствено към него. Намалете въздействието на тия NGO-та (НПО-та). Нека държавното управление да си влезе във функционалността и страната и най-сетне да я построим, тъй като сагата продължава в действителност безпределно дълго ”.

Председателят на Бюджетната комисия Йордан Цонев акцентира.

“Текстът, който провокира дебата, повода за него е Движение за права и свободи и, ръководителя на парламентарната група господин Пеевски. Той изиска, персонално той, да има гаранции, държавни, че този развой ще се движи бързо ”.

От ПП-ДБ настояха въпросът да не се политизира, а на терзанията на опозицията, че не е посочена точна сума за строителството на болничното заведение, отговори министър Асен Василев:

“Пари няма планувани в бюджета, тъй като те са дадени с предходни бюджети. Това, което този текст споделя, е, че най-сетне тази работа би трябвало да се свърши, с цел да могат да бъдат дадени спомагателните средства към този момент за самото създаване. Освен тези, които са дадени за планиране ”.

В момента депутатите разискват преходните и заключителни разпореждания, които уреждат данъчните облекчения и енергийните обезщетения.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР