До 100 000 лв. глоба и конфискация на корабите -

...
До 100 000 лв. глоба и конфискация на корабите -
Коментари Харесай

Адвокат дал най-лошия вариант за задържаните рибари: До 100 000 лв. глоба и конфискация на кораба

До 100 000 лева санкция и конфискация на корабите - това е най-лошият сюжет, който е показал длъжностен юрист пред единия от арестуваните в Румъния риболовци, споделя пред Българска национална телевизия капитанът Красимир Петров.
Още по темата
Разпитите им са траяли през целия ден, само че формираните протоколи са напълно на румънски. И до момента моряците не знаят в какво са упрекнати.

" Нормално се държаха, не е имало ексцесии, разпитваха ни цяла нощ до 5 часа сутринта. Имаме протоколи, имахме юристи. Служебният юрист ми даде най-лошия вид - до 100 000 лева санкция и конфискация на кораба ", изяснява рибарят, като прибавя, че и различен път е имало стълкновения сред наши и румънски кораби.

Към момента не е ясно какво ще се случи с корабите, като при освобождението на моряците румънците декларирали, че през седмицата ще изпратят протокол за запориране на плавателните съдове.

" Надявам се да се договорят да ни пуснат корабите, с цел да можем да съществуваме - на мен и сътрудника къщите ни са заложени поради това, всеки месец внасяме по 1000 лева в банката ", акцентира капитанът.

Той разяснява, че реакцията на българските институции този път е била извънредно съответна. Попитан обаче за какво риболовците желаеха оставката на шефа на ИАРА Ваня Стаматова, Петров изясни:

" Тя, с нейното изявление, сподели, че е неподготвена за Европейския съюз. Не може правист, който е учител, да се изрича, че има румънски води, че слагаме румънското и българското право пред европейското. Откакто е шеф на ИАРА, не е разговаряла с нито един риболовец ".

" От българските институции чакаме подпомагане бързо да си върнем корабите ", сподели пред bTV още Петров.

Адвокатът по морско право Димитър Димитров разяснява пред Българска национална телевизия, че в изнесените до момента данни за акцията по задържането на корабите на никое място не става дума за противозаконен улов.

" Опазването на морските биологични запаси и рибарството попадат в изключителната подготвеност в Европейски Съюз. С присъединението на България и Румъния в Съюза ние сме споделили нагледно: " предоставяме ти власт от наше име да управляваш нашите морски пространства ". От своя страна Европейски Съюз е определил със закони, че всички кораби на Европейски Съюз имат еднакъв достъп до водите, надлежно български кораби имат еднакъв достъп до водите на Румъния ", безапелационен е Димитров.

Двама български инспектори са били на борда на един от румънските гранични катери при задържането на рибарските кораби. Според техните констатации няма данни за противозаконен улов на акула, сподели още юристът.

" Нашите кораби са ловили калкан, той е бил на борда им, никой не се е тормозил нито да го улови, да го заявява или да го остави на борда, с цел да бъде тестван от румънските служби. Казус с калкана не виждам, страната ни има квота за общо позволен улов и трите кораба са снабдени с разрешителни ", прибавя юристът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР