До 10 години България може да има изградена нова ядрена

...
До 10 години България може да има изградена нова ядрена
Коментари Харесай

До 10 години България ще има седми блок в АЕЦ „Козлодуй“

До 10 години България може да има построена нова нуклеарна мощ. В тази връзка през днешния ден държавното управление утвърди отчет на министъра на енергетиката за подхванатите дейности и за резултатите от направеното изследване на опциите за създаване на нова нуклеарна мощ на площадка № 2 в АЕЦ „ Козлодуй “. Действията по плана са в подтекста на реализиране на задачите на Европейския съюз за климатична индиферентност до 2050 година и диверсификация на енергийните запаси, оповестиха от държавната пресслужба.

В рамките на съвещанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова рапортува на премиера Борисов и напомни, че на 14 октомври 2020 година Министерският съвет взе решение, с което беше даден мандат на АЕЦ „ Козлодуй “ да влезе в договаряния с американски компании, които създават последните постижения в региона на нуклеарната енергетика. „ Целта бе да търсим опция за реализация на 7-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ на утвърдената с решение на Агенцията за нуклеарно контролиране площадка №2 в АЕЦ „ Козлодуй “ и влязлата в действие оценка за влияние на околната среда във връзка с този план “, акцентира Петкова. Със заповед на министъра на енергетиката се образува работна група от специалисти от АЕЦ „ Козлодуй “, АЕЦ „ Козлодуй - Нови мощности “, както и с привлечени и интернационалните специалисти. В рамките на вчерашния ден бе приключен отчетът, отразяващ резултатите от свършената работата и предложенията на образуваната работна група.

„ В хода на работата на групата са извършени диалози, разменена е преписка, в това число с сътрудниците от „ Уестингхаус “, защото три са утвърдените технологии по Оценка на въздействието върху околната среда. Едната технология е американската за реактори „ AP 1000 “, другите две са съветски технологии, които са реакторите за АЕЦ „ Белене “, посочи министър Петкова. В отчета на специалистите се отбелязва, че се поддържа реализацията на 7-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ с наличното съоръжение от плана за АЕЦ „ Белене “.

„ Това са извънредно значими инфраструктурни планове, които подсигуряват и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това употребяват и платеното от страната и данъкоплатците съоръжение за АЕЦ „ Белене “. Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор “, съобщи министър-председателят Бойко Борисов в хода на съвещанието. Премиерът дефинира отчета като добра тактика, в която има записани значими и бързи стъпки за деяние по плана.

„ С нашия отчет сме дали опция да се вземе едно обосновано, аргументирано и осведомено решение за бъдещето на нашата енергетика. И този план не е елементарен, само че при добра организация можем до 10 години да пуснем един нов блок “, безапелационен бе изпълнителният шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Наско Михов.

Според гласувания от държавното управление отчет през днешния ден министърът на енергетиката следва да предприеме нужните дейности за цялостно потребление на потенциала на утвърдената със заповед на Агенцията за нуклеарно контролиране площадка №2 в АЕЦ „ Козлодуй “ за създаване на нова нуклеарна мощ, включващо рационалното потребление на доставеното съоръжение за АЕЦ „ Белене “.

Министърът на енергетиката би трябвало да провежда правенето на модел за финансово структуриране на плана за създаване на нова нуклеарна мощ и на юридически разбор на използваната национална, европейска и интернационална правна рамка. Също по този начин министърът ще позволи продължение на дейностите по изследване на опциите за създаване на нова нуклеарна мощ посредством потребление на нови нуклеарни технологии за дребни модулни реактори.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР