До 10 дни всички български граждани ще могат да проверят

...
До 10 дни всички български граждани ще могат да проверят
Коментари Харесай

Константин Караджов: Комисията за защита на личните данни може да глоби НАП

До 10 дни всички български жители ще могат да ревизират в системата на Национална агенция за приходите дали данните им са измежду изтеклите при хакерската офанзива против Националната организация за приходите. Това разгласи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов. Те ще могат да потърсят и правата си в съда. Междувременно стана ясно, че Комисията за отбрана на персоналните данни ще стартира произвеждане в Национална агенция за приходите.

Вижте цялото изявление във видеото.

На процедура данните на всеки български жител в страната са източени от Национална агенция за приходите. Това заключи ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов. По думите му, в случай че арестуваният за офанзивата 20-годишен Кристиян Бойков е работил самичък, то би трябвало да има гениални качества. Едно е ясно съгласно ръководителя - държавните системи за сигурност не дават отговор на условията.
Венцислав Караджов, ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни: Досега аз не знам държавна институция, която да е направила одит на своите ИТ системи и да работи по този одит систематично, ежемесечно.
Според Караджов ИТ компаниите влагат доста в киберзащита и страната би трябвало да постави най-малко минимални старания за това. Защото ЕГН-тата на жителите могат да се употребяват за редица измами, в това число кражба на компании или идентичност. За да можем да проверим дали някой е злоупотребил с нашето ЕГН, Национална агенция за приходите работят върху нов план.
Венцислав Караджов - ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни: Ще създадат система и подобаваща платформа за бърз достъп до тази информация. В рамките на 10-тина дни всеки един български жител ще има опция да извърши инспекция. Това, което могат да създадат жителите, е да употребяват конституционно обезпеченото им право да подадат тъжба в съответния съд.
Но би трябвало да имат поради, че в случай че търсят обезщетение, ще би трябвало да могат да потвърдят, че персонално са претърпели щета от теча на данни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР