До 10 дни ще е готов напълно алтернативният обходен път,

...
До 10 дни ще е готов напълно алтернативният обходен път,
Коментари Харесай

За 10 дни правят нов път край свлачището до Мадан

До 10 дни ще е подготвен изцяло различният обходен път, който ще обикаля към голямото свлачище, с цел да се отпуши придвижването от 11-те смолянски села и прилежащите общини Мадан и Златоград и прилежащите области към Смолян. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. Той дойде през вчерашния ден на ревизия край село Тикале и обходи трасето на различния път сред селата Орешец и Тикале.

" За подсилване на срутището би трябвало да се търси най-хубавата експертиза и решение, с цел да не се виждаме след година на това място още веднъж. Аз съм уверен, че като начертаем ограничения, като вземем решение по какъв начин ще укрепим свлачището, в границите на 7-8 месеца ще сме подготвени с укрепителните мероприятия. Ще работим по спешен прийом. Въпросът е да решим казуса съществено. Това не е типично свлачище, това е свлачищно-срутищен развой. За първи път от десетки години имаме сходно свлачище на републикански, и то второразреден път - толкоз огромно, съществено и ненадейно зародило.

За всички останали, за които имаме индикации, подхващаме превантивни дейности, имаме непрекъснат мониторинг по републиканската пътна мрежа, само че факт е, че сходни феномени не би трябвало да одобряваме като казус. Виждаме каква е обстановката със снеготопене, язовири, дъждове, речни корита и дерета. Наистина обаче би трябвало да помислим по-глобално по тематиката предварителна защита и тематиката за обезпечаване на финансиране при сходни процеси. Тъй като разясняваме какъв финансов запас ще е нужен за подсилване на това срутище, би трябвало да помислим по тематиката за сформиране на инструмент, както за превантивна, по този начин и за следваща интервенция на страната или общините при сходни събития. Невинаги засягат единствено обществена инфраструктура, има срутища, които засягат и частна благосъстоятелност. Такъв инструмент да подкрепя и предотвратява следствията от сходни процеси ", съобщи Нанков.

Министър акцентира, че инженерите геолози от експертната група, която набелязва ограничения за решение на казуса със срутището, са безапелационни, че не е имало по какъв начин да се планува активизирането му.

" Това е неочакван развой, няма човешка неточност. Превенция може да има там, където има индикация за нещо сходно. Това събитие е случайно, няма по какъв начин да е планувано и превантивно проведено ", изясни Нанков. Експертите дали изрично мнение да не се разчиства в този момент срутището от пътя, защото свлачищните процеси не престават да са дейни. 

" Много елементарно може да почистим в този момент пътя, само че няма да решим по никакъв метод казуса. Знам, че хората са нетърпеливи и страдат, че не минават през днешния ден по пътя, само че нашата съществена цел е да пазим човешкия живот и здравето на българските жители.  В понеделник, на 19 март, на съвещание на експертната работна група в Агенция " Пътна инсфраструктура ", ще стане ясно каква сума е нужна за подсилване на срутището. Нека не избързваме със сметките. Грубо 7-8 млн. лева ще коства най-малко укрепването на свлачището. И това не е единствено за самото свлачището, само че и за подсилване на пътното платно. Има и други инфраструктура - електропроводи за ниско и високо напрежение и тръбопровод. Трябва да запазим цялата инфраструктура. До края на календарната година ще сме подготвени, приказваме въпреки всичко за тежък терен ", сподели Нанков.

Плановете са до септември-октомври да са завършили укрепителните мероприятия на срутището. За финансирането им ще се кандидатства през Междуведомствената комисия. Според Нанков няма причина финансирането на спешните действия да не бъде утвърдено, само че се е случвало сходно нещо. Той даде образец с Камено, където не са били утвърдени действия.

  " Това не е верният метод. Затова разясних, че страната би трябвало в мое лице и всички институции да създадем нужния инструментариум за предварителна защита и реакция след сходни събития ", съобщи министърът.

Трасето на новия различен обходен път ще е към 1.4 км и се възнамерява да се пробие до неделя, а до 10 дни да бъде асфалтиран и пуснат за придвижване. То ще коства жестоко към 500 000 лв.. 

Министър Нанков прикани хората да не минават без да пита през затворения сектор на пътя. " Призоваваме за ограничение на минаването през тази скална маса, тъй като към момента приказваме за дейни свлачищни процеси. Да бъдат търпеливи хората още седмица. До неделя пробиваме различното трасе и седмица по-късно сме подготвени с асфалтовите действия. Денонощно ще се работи. Трудно се работи в тези атмосферни условия, само че сътрудниците, които са на място, се оправят отлично ", сподели Нанков. 

Министър съобщи, че сега има пик на активизирани свлачища в страната. Само за седмица те са станали 20. За съпоставяне през 2015  и 2016 година са регистрирани едвам 10-15, което постанова да се мислят ограничения и инструмент за решение на следствията от тях.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР