До 10 дни платен годишен отпуск за гледане на болни

...
До 10 дни платен годишен отпуск за гледане на болни
Коментари Харесай

КНСБ иска платен отпуск и за гледане на болни по-далечни роднини

До 10 дни заплатен годишен отпуск за гледане на заболели родственици - чичовци, лели и братовчеди, да се вкара в нашето законодателство, оферират от КНСБ. Сега право на този тип обезщетение имат единствено тези, които би трябвало да се погрижат за болен член на своето фамилията - брачен партньор, родител, дете и пр, написа в. " 24 часа ".
Идеята идва поради признатата през юни Директива на Европейския парламент и на Съвета за тъждество сред професионалния и персоналния живот на родителите и лицата, полагащи грижи. Срокът за въвеждането ѝ в законодателството ни е 3 години, само че съгласно нея срокът за подобен вид отпуск би трябвало да е 5 дни. Всъщност смяната за нашето законодателство, предлагана от синдикатите, е да има нарастване на кръга хора, поради които може да се излиза в подобен отпуск - вътре да влизат и по-далечни родственици, като лели, чичовци, братовчеди. КНСБ упорства и за въвеждане на гъвкави схеми на работа, което да става по искане на служащия, когато това се постанова по фамилни аргументи.
Освен това, КНСБ предлага да се усили платеният отпуск за родителите до навършване на 10 година на детето вместо сегашните 8 година Същността на предлагането е месеците да останат 6, само че майките да могат да трансферират 2 месеца от тях на бащите, а останалите 4 да са платени от страната. Така няма само майките да се натоварват с развъждането на децата, изясни Виолета Иванова от синдиката на форума " Работно време, ексклузивен труд и сумирано пресмятане на работното време. Работно време и време, отдадено на персоналния живот и фамилията ".
Другото предложение е да се вкарат 2 платени дни за отпуск по " фамилни аргументи ". " Той ще е при форсмажорни условия, когато родственик ненадейно се разболее, с цел да може да му се окаже помощ и да се заведе на проучвания или операции или когато е болен, да може за малко време да се погрижи за него ", разясни Иванова. Това предложение обаче дотук се харесва единствено на синдикатите, не и на работодателите и страната.
През предходната година 20 хиляди души не са ходили на работа, тъй като не могат да съчетаят персоналния и професионалния живот. В България 41% от служащите споделят, че работното време не подхожда на фамилните и обществените им задължения. Средно за Европейски Съюз този дял е към 22%. А заключението на синдикатите е, че това се получава поради навлизането на новите технологии в живота ни, които в действителност изяждат от времето ни за фамилията, тъй като разрешават от ден на ден да се работи от отдалеченост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР