До 10 000 лв. могат да получат работодателите за финансиране

...
До 10 000 лв. могат да получат работодателите за финансиране
Коментари Харесай

АХУ финансира с до 10 000 лв. проекти на работодатели за заетост на хора с увреждания

До 10 000 лева могат да получат работодателите за финансиране на планове за обезпечаване на достъп до настоящи или разкривани нови работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст.

Със същата сума ще се финансират оферти за пригаждане на съществуващи работни места и за съоръжение на нови работни места за хора трайни увреждания в трудоспособна възраст. Средствата се отпускат от Агенцията за хората с увреждания (АХУ) по Националната стратегия за претовареност на хората с увреждания. За професионално образование на един чиновник с увреждания работодателите могат да получат по 1000 лева

Документи могат да се подават до 18 април в АХУ посредством лицензиран пощенски оператор или по електронен път на [email protected].

По друга стратегия АХУ ще отпуска до 20 000 лева на хора с увреждания за пускане или развиване на независим бизнес. С тези средства те ще могат да финансират капиталовите си разноски, строително-ремонтни работи, оборудването на работните места, образованието на личния състав и притежателя на предприятието, както и за покриване на най-малък стартов капитал. Кандидатите би трябвало да са с 50 и над 50% понижена работоспособност и да не вземат участие като притежатели или съдружници в друга компания. Проектните оферти би трябвало да бъдат изпратени до 21 март.

АХУ афишира конкурс и за финансиране на планове със обществена и стопанска устременост, ориентирани към стимулиране на заетостта на хора с трайни увреждания в профилирана работна среда. Могат да аплайват предприятия и кооперации, които имат най-малко една цялостна финансова отчетна година като записано в АХУ профилирано дружество. Проектите със обществена устременост имат за цел да се подкрепят работодателите от профилирана работна среда за обезпечаване на съответни условия на труд за работещите в тях хора с трайни увреждания. Максималният размер на дотацията е 40 000 лева Крайният период за кандидатстване е до 31 март. Проектите със стопанска устременост имат за цел да се увеличи конкурентоспособността на профилираните предприятия и кооперации на хора с трайни увреждания посредством софтуерно възобновяване на машините и оборудванията, въвеждане на нови технологии и преоборудване на съществуващи и откриване на нови работни места за хора с трайни увреждания. За финансиране на такива оферти АХУ отпуска до 80 000 лева Документи се подават до 11 април.

Агенцията за хора с увреждания ще финансиране и планове за основаване на Центрове за предпазена претовареност. В него могат да вземат участие профилирани предприятия и кооперации на хората с увреждания, трудово-лечебни бази, както и всяка организация на хора с увреждания, записана по настоящото законодателство. Всеки Център за предпазена претовареност би трябвало да обезпечава условия за основаване на трудови умения и привички на най-малко 15 лица с голям брой трайни увреждания, дружно с даването на най-малък пакет от лични подкрепящи услуги. Максималният размер на отпуснатите средства за едно планово предложение е до 618 000 лева Крайният период за кандидатстване е до 26 април.

АХУ набира и планови оферти за създаване на налична архитектурна среда на културни, исторически, спортни обекти за хора с увреждания. По тази стратегия могат да аплайват държавни, общински, икономически и неправителствени организации, които имат или стопанисват обектите. Агенцията ще отпуска средства и за оферти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания.

Повече детайлности може да видите на интернет страницата на Агенцията за хората с увреждания.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР