До 1 юли промяна за цената на тока няма да

...
До 1 юли промяна за цената на тока няма да
Коментари Харесай

По-скъп ток от септември, прогнозира бившият шеф на КЕВР


До 1 юли смяна за цената на тока няма да има . Това, което било оповестено като мораториум за 3 месеца, било удължено на 6 месеца. Няма подозрение, че токът ще е по-скъп от септември месец обаче , съобщи някогашният ръководител на КЕВР Иван Иванов в ефира на Българска национална телевизия.

По нужда след приключване на мораториума ще има покачване на цената на тока, газа и на топлинната сила , предизвести той.

Цялата процедура по отношение на доставката на природен газ в България през месец май е придружена от дефекти, изясни Иванов.

В продължение на 27 дни " Булгаргаз " , който е публичен снабдител и който би трябвало да има подготвеност към сдруженията, не е подхванал никаква стъпка, с цел да резервира потенциал. На 21 април след преписка сред " Булгаргаз " и " Газпром " изрично съобщи, че от края на месеца повече няма да има доставки по сегашните договорености. Дори тогава " Булгаргаз " не поискали да се явят на борсата и да закупят количествата нужни газ , разкритикува Иванов.
 Асен Василев: Лъжа е, че България се е отказала от съветския газ
Асен Василев: Лъжа е, че България се е отказала от съветския газ

Русия едностранно приключи осъществяването на контракта, тъй като не се съгласихме на смяната му

По отношение на концепцията за отпадане на акциза на електрическа енергия, гориво и газ, някогашният началник на КЕВР разясни, че в случай че се одобри това, то няма да докара до съществени проблеми за бюджета. По различен метод стои въпросът за акциза за горивата. Правителството подчертава върху акциза за електрическата енергия и природния газ, а това, което, изясни Иванов.

Според него понижаване на акциза е наложително. При липсва на такава нотификация не можем да променим акциза и със стотинка. Винаги може да се направи обосновано искане, само че различен е въпросът дали Европейска комисия ще го одобри, посочи Иван Иванов.
 Срещата в Брюксел за съветския нефт завърши без резултат
Срещата в Брюксел за съветския нефт завърши без резултат

Обсъждаше се ембарго по отношение на вноса от Русия, а България искаше изключване

Иван Иванов разяснява тематиката за ембаргото върху съветския нефт . Три страни - Унгария, Чехия и Словакия ще бъдат с отлагателен период за преустановяване на доставките на съветския нефт. На тях им се дава период от 2 до 3 години, в който би трябвало да построят газопроводи от юг и север за Чехия и Германия към Хърватия и Словения. Заявеното и съвсем публично от ръководителя на Комисията по енергетика в Народно събрание Радослав Рибарски, че България ще наложи несъгласие, не би бил потребен ход в границите на дълготрайните цели на България , предизвести Иван Иванов.

Ние ще бъдем подложени на мощен напън и ще бъдем упрекнати, че сме троянският кон на Русия в Европейски Съюз . България би трябвало да покаже, че сме съпричастни с това, което се взема решение в Европа и че сме част от солидарността, настоя някогашният началник на енергийния регулатор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР