ДНК доказа серия от грешки в АГ-болница “ШейновоРазпитани са 28

...
ДНК доказа серия от грешки в АГ-болница “ШейновоРазпитани са 28
Коментари Харесай

Търсят документна следа при размяната на бебета

ДНК потвърди серия от неточности в АГ-болница “Шейново ”
Разпитани са 28 лекари акушери и санитари

Ако се откри предумисъл, присъдата е до 2 година затвор, а с подкуп - до 3 години

Как името на бебето е записано на номер, който не дава отговор на номера на гривната на майка му, а след това тази неточност не е видяна при издаване на уверение за раждане и изписването им. Това е главният въпрос, на който би трябвало да отговорят проверяващите на случая с разменените бебета в АГ-болница “Шейново ”, научи “Труд news ”.

ДНК проба е удостоверила подозренията на едната майка, която запазила за спомен своята гривна и гривната на новороденото момиченце. На втория месец тя инцидентно забелязала, че номерата са разнообразни. Още при започване на декември по неин сигнал до полицията и прокуратурата е формирано досъдебно произвеждане и са взети проби от родителите, заяви през днешния ден заместник-районният прокурор на София Иван Стефанов.

Днес единствено едната майка, която не е знаела за размяната, пожела да приказва пред медиите. Иначе досега са разпитани 28 души, множеството от които са лекари, акушери и санитари от болница “Шейново ”. Разследването се води по член 184 алинея 1 от Наказателния кодекс, който планува до 2 години затвор при умишлена замяна на бебета. Ако обаче се потвърди, че размяната е с користна цел, причинителят може да получи до 3 години.

Доктори описаха пред “Труд news ”, че при всяко раждане се приготвят авансово гривните за майката и бебето и се поставят в минутата, откакто пеленачето пристигна на бял свят. В случая в “Шейново ” тази процедура е спазена, само че оттова нататък следва серия от неточности, считат специалистите. Според тях размяната е станала при даването на бебетата на майките, без някой да свери номерата на гривните им. След това грешката се умножила, когато са записани имената на бебетата против неверните номера на гривните, след това когато са им издадени документи и са изписани.

Към момента двете момиченца ще останат при “вторите ” си майки, а с цел да бъдат дадени на същинските, би трябвало да се гледа правосъдно дело. То е друго от наказателното и в него съдът ще преценя доказателствата за родителство, най-важните от които са ДНК експертизите. Процесът е цивилен за разлика от наказателния, който би водила прокуратурата, в случай че при следствието се откри причинител на умишлена замяна на бебета.
Д-р Румен Велев, шеф на болница “Шейново ”: Не имам вяра да е съзнателно
“След като разбрахме, че има такова подозрение, ние незабавно се обърнахме към полицията, която образува досъдебно произвеждане ”, описа шефът на АГ-болница “Шейново ” доктор Румен Велев.

“Проведоха се разнообразни следствени дейности, няколко път разпитваха целия личен състав, обвързван с ражданията, в това число акушерки и санитарки. Те също недоумяват по какъв начин се е стигнало до тази обстановка. Ние имаме много прецизни правила, по които описваме новородените, слагаме съответните гривнички на майката и на бебето, записваме номерата на 4 разнообразни места, съпоставяме тези номера при изписването. Ако това се потвърди, ще е първият подобен случай, откогато съм акушер-гинеколог и съм извънредно покъртен. Аз нямам доверие, че това може да се случи съзнателно освен в нашата болница, само че и в която да е АГ болница в страната. Разбира се, има някои неща, които ние проследихме и които са леко смущаващи, само че по този начин или другояче би трябвало да изчакаме резултата от това досъдебно произвеждане ”, сподели още доктор Велев.
Майката Севда Михайлова: Откакто разбрах, не дремя и не хапвам


“Докторката пристигна тука ненадейно, чукна и аз ѝ отворих. Вика: “Ще ви кажа едно нещо, само че не се тормозете, желая да сте спокойна. Ще ви кажа защо става дума, само че първо да ви покажа фотоси на другото бебенце ”. Това описа през днешния ден майката Севда Михайлова пред “Нова телевизия ”. По думите є това е станало преди към една седмица.

“Попитах какво друго бебе и тя ми сподели фотосите. Каза: “Спокойно, тя не е болничка, здрава е. И тя е доста хубаво бебенце, само че разбрахме посредством тия гривнички, че може бебетата да са разменени ”. Разстроих се доста, започнах да плача. Откакто разбрах това, денонощно не дремя, не хапвам. Нищо друго не ме вълнува, единствено мисля за това нещо ”, говореше още обезпокоената жена.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР