ДНК базата на МВР е изключително бедна заради икономии. Това

...
ДНК базата на МВР е изключително бедна заради икономии. Това
Коментари Харесай

ДНК базата на МВР е изключително бедна заради икономии

ДНК базата на Министерство на вътрешните работи е извънредно бедна поради икономии. Това спъва и разкриването на закононарушения, разкри някогашен чиновник на Института по криминалистика и криминология.

Според източници от следствието на мястото на бруталното закононарушение в Русе е открит ДНК материал от килъра на Виктория Маринова. Сравнението му в базата данни на Министерство на вътрешните работи обаче не е дало резултат.

Това значи, че е допустимо килърът да е бил арестуван за друго закононарушение, само че негов генетичен материал не е вкаран в системата. Според Иван Савов ДНК от задържани се вземат в извънредно редки случаи, тъй като било скъпо.
Арест и разпити след убийството в Русе, само че причинителят още не е явен От американското посолство предложиха да спомагат на следствието
„ В районните ръководства ни беше разпоредено да взимаме ДНК материал единствено от нарушители, които към този момент са направили някакво тежко закононарушение и са сигурни, че ще влязат в пандиза. В резултат на това се стигна до следната обстановка на гтодина сме вземали по един – два такива, единствено и единствено да не се похабява някакъв материал, който в последна сметка коства в действителност пари, само че концепцията тук е да се изпълни базата данни”, изясни Иван Савов.

С задържания обвинен за бруталното ликвидиране на телевизионната водеща следва сериозна работа. Ще се ревизира алибито му, обиск за движимости на жертвата, по тялото му би трябвало да има и следи от битка. Ще се направи и повторна ДНК експретиза, която изрично ще каже той ли е килърът.

– Това е съвсем безпогрешна методика, само с дактилоскопните отпечатъци може да бъде съпоставена.
– За какъв брой време се изготвя ДНК експретиза?
– Минималният период е две денонощия.

Ако базата данни с ДНК бъде захранвана, както тази с пръстови отпечатъци, доста остарели закононарушения биха могли да бъдат разкрити, безапелационен е криминалистът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР