ДНК анализ на кости от масово погребение в разрушения град

...
ДНК анализ на кости от масово погребение в разрушения град
Коментари Харесай

Маите са правили жертвоприношения на момченца

ДНК разбор на кости от всеобщо заравяне в опустошения град на маите Чичен Ица в днешно Мексико разкрива практиката на ритуално жертвоприношение на момчета, оповестява ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Международен екип от откриватели организира задълбочено генетично проучване на останките на 64 деца, които са били ритуално заровени в церемониалния център на Чичен Ица сред 500 и 900 година от н.е. Анализът демонстрира, че всички са били от мъжки пол, на възраст сред три и шест години,

като са имали близки роднински връзки, в това число две двойки еднояйчни близнаци.

Смята се, че деца са били принасяни в жертва в продължение на 500 години, макар че по-голямата част от тях са били заровени през 200-годишния интервал на политическия връх на Чичен Ица сред 800 и 1000 година от н.е., съгласно изследването, оповестено в списание " Нейчър ".

Откритието наподобява допуска връзка с мита за произхода на маите от Попол Вух - заветен текст, в който се появяват по този начин наречените близнаци-герои, централни фигури в митологията на маите, които са се трансформирали в Слънце и Луна.

Според Министерството на културата на Мексико това е първият случай, в който

близнаци са разпознати в траурен подтекст на античните маи.

Съавторката Катрин Нагеле от немския Институт за еволюционна антропология „ Макс Планк “ сподели, че идентифицирането на две двойки еднояйчни близнаци е изненадващо.

„ Откритията ни демонстрират, че децата са били подбирани по двойки за ритуални действия “, споделя Оана дел Кастийо-Чавес, съавтор и откривател в секцията по физическа антропология в мексиканския център INAH в Юкатан.

„ В началото на 20-и век бяха неправилно разпространявани злокобни истории за млади дами и девойки, принасяни в жертва на това място “, сподели Кристина Варинър, началник на групата в Института за еволюционна антропология „ Макс Планк “.

„ Това проучване, извършено в тясно интернационално съдействие, прекатурва тази история и разкрива дълбоките връзки сред ритуалното жертвоприношение и циклите на човешката гибел и прераждане, разказани в свещените текстове на маите “, обобщава Варинър.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР