Дните около Нова година прекарах в къща, високо в планината,

...
Дните около Нова година прекарах в къща, високо в планината,
Коментари Харесай

Вода и ток – даденостите, без които (не) можем - II

Дните към Нова година прекарах в къща, високо в планината, в която нямаше електричество. И до момента в който вечерта се любувах на топлината на огъня в камината, пламъчето на ароматизираната свещ и игривия лъч на джобното фенерче, се замислих какъв брой уреда, работещи на ток, в този момент щяха да са включени вкъщи. Преброих и леко се стреснах от цифрата – климатик, тв приемник, ледник, компютър, рутер, сеттопбокс, лампа... (поне). А тук нямаше нищо, включено в мрежата, и все пак не се усещах дискомфортно. За да се изкъпя, трябваше да запаля огън и водата в бойлера да се стопли; а от къща в къща претичвах, осветявайки пътя си с фенерче. Но никоя от тези „ неволи ” не беше непреодолима. Както в множеството случаи, и тук е въпрос на привикване и отвикване. Далеч съм от мисълта за тотално неизползване на електричество. В огромния град животът е зависещ на това събитие – отоплението и осветлението няма да работят, стопира се работата на лечебните заведения, както и на всевъзможен тип произвеждане, фабрики и компании с апаратури и така нататък

Напоследък се обръща все по-голямо внимание на енерговъзобновяемите източници като различен вид за рандеман на електричество. В основата на плановете от този вид са възобновими природно-енергийни източници, а точно слънце, вятър и вода. Но и без пасивни къщи, слънчеви панели на покрива, термопомпи, задвижвани от температурата на околната среда, или различен тип вложения всеки може да пести сила в всекидневието си, без това да му постанова крайни промени или нарушение на комфорта.

Направете добра изолираност на дома си. Така през студените месеци сигурно ще пестите от електричество, домът ви ще се затопля по-лесно и няма да плащате високи сметки за ток.

Използвайте енергоспестяващи крушки. Една такава крушка от 18W сe равнява на крушка с нажежаема жичка от 75W, т.е. намалявате разхода си за електрическа енергия към 4 пъти.

При готвене постоянно слагайте похлупак или използвайте тенджера под налягане.

Изключвайте всички електроуреди, когато в дома ви няма никой или просто не ги ползвате.

През лятото може да употребявате вода, стоплена от слънцето.

Използвайте елементарна четка за зъби, вместо електрическа.

Качвайте се по стълбите, вместо с асансьор. Освен че пестите електричество, това е и по-здравословният способ.

Използвайте остатъчната топлота на котлоните. След като ги изключите, плочите още дълго време са топли.

Продължава: Вода и ток – даденостите, без които (не) можем
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР