Дните на експертите, събиращи се в изолирани стаи, за да

...
Дните на експертите, събиращи се в изолирани стаи, за да
Коментари Харесай

Качеството на кафето ще се определя от робот

Дните на специалистите, събиращи се в изолирани стаи, с цел да посръбват кафе и да правят оценка зърната по техния цвят, мирис и усет, евентуално са преброени. 

Колумбийско-израелската компания Demetria е създала платформа за данни за изкуствен интелект, който може да окачестви зърната на напитката, употребявайки ръчни датчици. Машината ще се нуждае от хора, които да вкарват параметрите за качество, само че по-късно ще може да класифицира кафето преди даже да е изпечено. Компанията е завършила пилотна стратегия с Carcafe - колумбийското отделение на Volcafe - един от най-големите кафени търговци в света.  

Преходът към компютри евентуално ще постави завършек на обичайното оценяване на кафето от експерти, превърнало се в одобрена гала. Добре платени и подготвени специалисти (познати като Q оценители) на американската борса за фючърсни договори ICE в Ню Йорк, извършват комплицираната задача да дефинират качеството и цената на кафеените зърна, получени от борсата. Търговските къщи и компаниите за изпичане на ароматната суровина също имат свои лични оценители. 

Процесът на окачествяване на кафето не наподобява на винените дегустации на сомелиерите. Q оценителите мерят зърната и ги стриват в чаша. Те вдъхват аромата на сухата маса и си водят бележки. След това върху нея се изсипва затоплена вода до 93 градуса по Целзий и специалистите помирисват мокрото кафе. След четири минути коричката, завършена на повърхността на чашата се разчупва и зърната и пяната се отстраняват. Изчакват се 15 минути, с цел да изстине кафето, и едвам по-късно то се сърба с лъжица.

Или, както обобщава деец от бранша и член на борда на Demetria, " индивидът е основал сензорната част и би трябвало да образова робота какво да прави ". 

През март Demetria е завършила етап за финансиране в размер на 3 млн. щ. $ против даване на дял от компанията. То е обезпечено група частни вложители под управлението на латиноамериканско-израелската компания за частен капитал Celeritas. 

Volcafe е в развой на внедряване и потребление на технологията за " главно да усили ефикасността и успеваемостта на процесите в центровете за покупка на суровината и на полето ", осведоми генералният управител Себастиан Пинзон. Главният изпълнителен шеф на Demetria - Фелипе Айербе - добавя, че роботът ще помогне на производителите да отгледат кафе с желани от купувачите характерности, което би помогнало и за договаряне на по-изгодни цени.   

Технологията може да е и в услуга на борсата, която имаше съществени усложнения при оценяване на кафето поради наложените правила за обществено разграничаване по време на пандемията. Тя ще способства и за разрешаване на разногласията за качеството на пазара. Ако бъде призната от борсата, търговците биха могли да употребяват устройството, с цел да сканират зърната преди да стартират да ги правят оценка, което понижава риска те да бъдат отхвърлени като некачествени. 

Demetria работи и с Националната федерация на производителите на кафе на Колумбия по създаването на поредност от приложения, които да оказват помощ на фермерите да управляват и наблюдават качеството на зърната и на  цените. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР