Дни след поражението на Русия в Североизточна Украйна, администрацията на

...
Дни след поражението на Русия в Североизточна Украйна, администрацията на
Коментари Харесай

САЩ изпращат на Украйна военна помощ за още 600 милиона долара

Дни след провалянето на Русия в Североизточна Украйна, администрацията на Байдън разгласи в четвъртък, че ще изпрати спомагателни 600 милиона $ военни доставки на Украйна, в това число повече артилерийски муниции, написа New York Times .

Новата пратка, която също ще включва противоартилерийски радар, системи за противопоставяне на дронове и съоръжение за почистване на мини, продължава скорошната наклонност на Пентагона да изпраща огромни количества муниции, от които Украйна се нуждае, с цел да води тежките боеве в южната, източната и североизточната част на страната.

Последното евакуиране на военно съоръжение от запасите на Пентагона - 21-вото от началото на съветската намеса през февруари - беше оповестено единствено часове откакто съветският президент Владимир Путин и китайският му сътрудник Си Дзинпин организираха първата си среща лице в лице от началото на войната.

" Ние доставяме оръжията и оборудването, които силите на Украйна употребяват толкоз дейно, до момента в който не престават сполучливата си контраатака против нашествието на Русия “, съобщи държавният секретар Антъни Блинкен в изказване. " Президентът Байдън беше пределно явен, че ще поддържаме народа на Украйна толкоз дълго, колкото е належащо “.

Трябва да се означи, че тази пратка не включва армейската тактическа ракетна система MGM-140 или ATACMS, управляеми ракети с огромен обхват, които могат да поразяват цели на разстояние до близо 500 километра.

След сполучливата атака на Украйна президентът Владимир Зеленски възобнови настояването си за ATACMS, само че администрацията на Байдън за момента го отхвърля. Вместо това Пентагонът е дал хиляди сателитно насочвани ракети и 16 пускови установки HIMERS, с цел да ги изстрелят. Тези ракети са поразили повече от 400 съветски хранилища за муниции, командни пунктове и радари.

HIMARS може да носи шест управляеми ракети едновременно, всяка от които може да порази цели на разстояние близо 80 километра - обсег, който съгласно чиновници на Пентагона покрива голямото болшинство от плануваните цели на Украйна. За съпоставяне, мобилната установка може да носи единствено една от по-големите ракети ATACMS едновременно, преди да се наложи презареждане.

Новата доставка включва и спомагателни управляеми ракети за HIMARS, както и 36 000 снаряда за 105-милиметрови гаубици и 1000 прецизни 155-милиметрови снаряда, съгласно изказване на Пентагона. И двете оръжейни системи се трансфораха в съществени детайли в доставения от Запада боеприпас на Украйна против Русия.

Съединените щати към този момент са дали 15,1 милиарда $ военна помощ на Украйна след нашествието - повече от 40 % от които са пристигнали през последните шест седмици.

Украински и американски чиновници обявиха, че към този момент седмичните или двуседмичните известия на Пентагона за нови доставки на оръжия и муниции от американските ресурси са дали на висшите командири на Киев увереността да възнамеряват комплицирани едновременни офанзиви, като тези в Херсон на юг и покрай Харков на североизток.

Тези интервенции бяха разисквани в телефонен диалог в четвъртък сред Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на господин Байдън, и военачалник Марк  Мили, ръководител на Съвета на началник-щабовете, и техните украински сътрудници, съгласно изказване от офиса на военачалник Мили който не даде други детайлности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР