Дни след като Tesla демонстрира своя хуманоиден робот на света,

...
Дни след като Tesla демонстрира своя хуманоиден робот на света,
Коментари Харесай

Не давайте на роботите да си играят с оръжия!

Дни откакто Tesla показва своя хуманоиден робот на света, шест от водещите производители на сходна техника оповестиха, че няма да се стремят към или разрешават въоръжаването на своите роботи. Ангажиментът бе стихотворец в необвързващо отворено писмо, което всички те подписаха.

Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics и Unitree Robotics се причислиха към водача в региона Boston Dynamics в съглашението.

„ Вярваме, че прибавянето на оръжия към роботи, които се ръководят отдалечено или самостоятелно, които са необятно налични за обществеността и са способни да се придвижват до преди този момент недостъпни места, където хората живеят и работят, поражда нови опасности от увреждане и съществени етични проблеми “, написа групата. „ Въоръжените приложения на тези новопоявили се роботи също ще навредят на публичното доверие в технологията по способи, които ще минимизират големите изгоди, които те ще донесат на обществото. “

Групата цитира възходящата социална угриженост през последните месеци, породена от дейностите на " дребен брой хора, които очевидно са разгласили своите спонтанни старания да въоръжат наличните в комерсиалната мрежа роботи “, като въоръжения Spot от Ghost Robotics, или потреблението от полицията в Далас на робота за неутрализиране на бомби EOD като неподготвено избухливо устройство за основна причина за какво са почувствали нуждата да заемат тази позиция. Компаниите за роботика са изключително загрижени за въоръжените, самостоятелните или отдалечено ръководените роботи, предопределени за индустриални или избавителни приложения, които са модифицирани да носят оръжия и са превърнати в принадлежности за заличаване. Добавянето на огнестрелни оръжия или други оръжия към роботи с общо предопределение, налични за обществеността, поражда „ нови опасности от увреждане и съществени етични проблеми “, предизвестява писмото.

За тази цел индустриалната група дава обещание да не въоръжава своите роботи с общо предопределение с усъвършенствана подвижност или софтуера, който създаваме, който разрешава усъвършенствана роботика, и фирмите няма да поддържат други, които се пробват да го вършат. Групата няма да разреши на своите клиенти след това да въоръжат платформи, които са им били продадени, когато това е допустимо. Това е огромно предизвестие, като се има поради дългата и комплицирана история на такива оръжия като бивште пикапи Hilux на Toyota Technical, превърнати в бойни машини „ направи си самичък “ в доста асиметрични спорове от 80-те години на предишния век.

„ Също по този начин обещаваме да проучим развиването на софтуерни характерности, които биха могли да смекчат или понижат тези опасности “, продължава групата, само че „ с цел да бъде ясно, не преглеждаме съществуващите технологии, които нациите и техните държавни организации употребяват, с цел да се пазят и поддържат техните закони. " Те също по този начин приканват политиците, както и останалата част от общността за развиване на роботиката, да поемат сходни обещания.

Все повече роботи намират приложение в съответни условия

Границата сред цивилното и военното приложение на дадена технология в исторически проект постоянно е била тънка. Огромна част от устройствата и нововъведенията, които възприемаме като даденост в нашия живот през 21 век, е артикул на технологии, развити в резултат на войните. Списъкът е голям и изчерпателен и включва невъобразимо многообразие от изобретения и процеси: от микровълновите печки до радиото и телевизията; от контактните лещи до интернет; от компютрите до сърдечната хирургия.

Не е загадка, че от ден на ден военни разчитат на дронове и други роботизирани машини, само че в редица страни като Англия управляващите имат изключително амбициозна визия. През 2021 година централното командване там разгласи, че има вяра, че към 2030 година 1/4 от английската войска може да бъде формирана от роботи. Последва деликатното разяснение, че не се слагат съответни цели, само че се прредвижда бъдеще, в което тези автоматизирани бойци могат да служат на бойното поле или близо до него в един предстоящ спор.

Подобно изявление в действителност не е толкоз нереално, колкото звучи. В идващия петгодишен бюджет на армията за Острова са заделени повече пари за роботозирана война. Наистина няма да се изненадаме в случай че Лондон стартира да разчита от ден на ден на роботи. Армията там има проблем с набирането на нови фрагменти като при последната акция те са с 9000 по-малко от предстоящото. Роботите биха могли да запълнят тези празноти или даже да разширят военния потенциал като в това време понижат зависимостта от човешки бойци.

Каква обаче роля биха изпълнявали тези роботи не е ясно. Засега концепцията за „ самостоятелни роботи убийци “, които работят без човешка интервенция, не се приема добре. Дроновете обаче изискват оператори, които или ги ръководят непосредствено, или взимат решение за въздушната офанзива. Автоматизацията може да навлезе с триумф и в други военни области като шпионажа и логистиката.

През април 2021 година точно роботизираното куче Spot на Boston Dynamics бе един от няколкото робота, тествани от френската войска по време на тренировки във военно учебно заведение в северозападната част на Франция. Той бе употребен по време на двудневна подготвителна сесия за „ премерване на добавената стойност на роботите в бойни дейности “.

Упражненията имаха за цел да накарат военните стратези и учените да мислят за това, по какъв начин роботите могат да бъдат ситуирани в бъдещи бойни обстановки. Военните са проектирали три нападателни и отбранителни задачи, като Spot се употребява най-вече за разузнаване. Сценариите се изпълняваха от кадети първо без, а по-късно благодарение на роботите. Други ситуирани на бойното поле ботове бяха отдалечено ръководено транспортно средство, сходно на танк, наречено OPTIO-X20, въоръжено с оръдие и Barakuda, което е брониран безпилотен аероплан, предопределен да обезпечи прикритие за напредващите бойци.

Роботите бяха дадени дадени назаем на армията от европейския дистрибутор Shark Robotics и Nexter Group. Производителят на Spot Boston Robotics обаче не е знаел за внедряването, уточни тогава представител на компанията. Някои от ранните роботи на Boston Dynamics, в това число Atlas, бяха финансирани от американската военна работа DARPA, само че компанията постепенно се отдалечи от военните си връзки. Настоящите условия на компанията не разрешават потреблението им за „ нанасяне на щета или заплашване на всяко лице или животно, потреблението им като оръжие или за активиране на оръжия “.

С функционалността си и наличната цена за корпоративни клиенти, Spot несъмнено притегля вниманието на евентуални купувачи. Властите в италианския град Помпей се снабдиха с един робот, с цел да да патрулира по обрулените улици от теракота и цимент на Помпей като част от напъните за въвеждане на нововъведения в историческия обект. Spot е задоволително чевръст, с цел да инспектира тесни проходи и да пресича неравни повърхности и събира данни за терена дружно с дрон за лазерно сканиране, пуснат да лети над обекта и да прави самостоятелни 3D сканирания. Роботът се употребява и за търсене на подземни тунели, направени от разграбители на гробници, които са разрешили достъп на крадци, търсещи антични реликви, които да продадат на трафикантите.

Какво споделя интернационалното право по въпроса?

Бързото развиване на самостоятелните технологии и изкуствения разсъдък значи, че изцяло самостоятелните оръжия могат да станат действителност в обозримо бъдеще. Известни още като „ роботи убийци “ и смъртоносни самостоятелни оръжейни системи, те повдигат голям брой морални, правни, отчетни, оперативни, механически и други опасения за сигурността. Тези оръжия са обект на интернационален спор от 2013 година насам. През тази година започва Кампанията за прекъсване на роботите убийци: коалиция на гражданското общество, която упорства страните да разискват новото потомство умни оръжия. След провеждането на три неофициални срещи на специалисти, държавите-страни по Конвенцията за стандартните оръжия започнаха публични диалози по тематиката през 2017 година През август 2018 година почти 80 страни се събраха още веднъж за идната среща на Групата от държавни специалисти по конвенцията.

Повечето технологии за изкуствен интелект са с двойна приложимост. Те са включени както в мирни цивилен приложения, по този начин и във военни оръжейни системи. Повечето от съществуващите кодекси за държание и етични правила по отношение на изкуствения разсъдък се отнасят до първото, до момента в който значително пренебрегват второто приложение. Но когато тези технологии се употребяват за зареждане на системи, особено проектирани да предизвикват щета, би трябвало да се зададе въпросът дали етиката, прилагана към военните самостоятелни системи, също би трябвало да се вземе поради за всички технологии с изкуствен интелект, които могат да бъдат употребявани за тези цели. Сравнението сред етичните кодекси с общо предопределение и военните стига до заключението, че множеството етични правила се ползват за човешката приложимост на системи с изкуствен интелект, стига да са изпълнени две характерности: че методът, по който работят логаритмите, е свестен и че хората резервират задоволително надзор. По този метод човешката независимост на деяние е изцяло непокътната и моралната отговорност се резервира без значение от евентуалната двойна приложимост на технологията за изкуствен интелект.

Напълно самостоятелните оръжия биха били изправени пред обилни провокации при полемика за спазването на правилото на хуманно отношение, защото състраданието и правната и етична преценка са човешки характерности. Емпатията и състраданието към другите, които тя поражда, са естествени за човешките същества. Повечето хора са изпитвали физическа или психическа болежка, което ги кара да заобикалят да предизвикват излишно страдалчество на другите. Независимо от сложността на едно изцяло самостоятелно оръжие, то не може да изпитва страсти. Следователно изцяло самостоятелните оръжия биха се сблъскали със обилни компликации при гарантирането, че дейностите им са хуманни и в сходство с правилата на хуманността.

Роботите също няма да имат правната и етична преценка, нужна за минимизиране на вредата за всеки обособен случай. Ситуациите, включващи потребление на мощ, изключително при въоръжен спор, постоянно са комплицирани и непредвидими и могат да се трансформират бързо. Следователно изцяло самостоятелните оръжия биха се сблъскали със обилни спънки при вземането на подобаващи решения по отношение на хуманното отношение. Към момента, роботите, показващи държание, което може да бъде разказано като „ етично “ или „ минимално етично “, могат да работят единствено в лимитирана среда.

Конфликтът е неизбежно разследване от човешката природа, от нейната лакомия и експанзия.  Дори и през днешния ден тя е даденост. Но от това отрицателно събитие могат да се зародят редица позитиви, които да създадат света по-добро място за живеене за по-голямата част от човечеството. Заедно със страданията и тъгите, споровете носят огромни достижения, изменящи живота ни. Компании като Tesla и останалите производители на умни роботи са изправени пред историческия късмет да допринесат повече за второто, а не за първото.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР