Дни след като президентът на Тунис Каис Сайед заяви, че

...
Дни след като президентът на Тунис Каис Сайед заяви, че
Коментари Харесай

Миграцията отново бе основният фокус на четвъртата визита на Джорджа Мелони в Тунис

Дни откакто президентът на Тунис Каис Сайед съобщи, че не желае да оставя Европа да изнася миграционните си проблеми в неговата страна, министър председателят на Италия призна, че северноафриканската страна " не може да се трансформира в пункт за приемане на мигранти ”, които преди този момент са стигнали до Стария континент, съобщи АП, цитириаа от Българска телеграфна агенция.


Мелони, която е на четвърта аудиенция в Тунис за последната година, се опита да избегне напрежението към разногласията по какъв начин да се овладеят миграционните потоци през Средиземно море. Тя оцени високо общите цели на Тунис и Италия в битката против трафикантите на хора и репатрирането на африканските мигранти в родните им страни.

Мелони и Сайед подписаха нови съглашения в границите на така наречен " План Матеи ” - тактика на Италия за цяла Африка, която има за цел да се усилят икономическите благоприятни условия на континента, с цел да се предотврати миграцията към Европа.

" Жизненоважно е да работим дружно и да продължим да се борим против робството от третото хилядолетие, против мафията и групировките, които експлоатират законните стремежи на хора, стремящи се към по-добър живот ", сподели Мелони.  

От началото на тази година към 16 000 мигранти са подхванали рисковани пътувания от Северна Африка до Италия, изминавайки стотици километри от Алжир, Тунис и Либия, основно до островите край крайбрежията на Апенинския полуостров.

По данни на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците към 15 април броят на незаконните мигранти, пристигнали в Италия, е намалял съвсем двойно по отношение на същия интервал на предходната година.  Това частично се дължи на тунизийските гранични патрули, които тази година са попречили на близо 21 000  души да навлязат незаконно в европейски води.

Въпреки това Сайед от дълго време акцентира, че не желае страната му да се трансформира в " гранична защита " на Европа или да приема мигранти, които Старият континент желае да депортира.

По-рано тази седмица тунизийският президент съобщи, че няма желание да открива центрове за задържане на мигранти. " Няма да приемем наличието на хора отвън закона и Тунис няма да бъде жертва ", безапелационен бе Сайед.

Италия и нейните сътрудници от Европейски Съюз са дали обещание забележителна финансова поддръжка на страните от другата страна на Средиземно море, с цел да оказват помощ за предотвратяването на миграцията и трафика на хора. По-голямата част от средствата, обещани на Тунис, които възлизат на над 1 милиарда евро, би трябвало да бъдат отпуснати според подписан през юли меморандум за съгласие за " всеобхватно стратегическо партньорство ".

За задачата обаче Тунис би трябвало да се споразумее с Международния валутен фонд (МВФ) за отблокирането избавителен пакет, който може да изисква мъчителни съкращения на разноските.

Подписаните през днешния ден съглашения сред Италия и Тунис не включват спомагателни парични обещания.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР